Задържаните 10 американски моряци от Революционната гвардия на Иран “най-вероятно” ще бъдат освободени. Това обяви главнокомандващият на Военноморските сили на Ислямската република контрадмирал Али Фадави, цитиран от местната медия Tasnim, която е близка до гвардията.

Скоро ще бъде взето крайното решение и те най-вероятно ще бъдат освободени, изтъкна той.

Но малко по-късно Революционната гвардия, цитирана от държавната телевизия на Иран, съобщи, че американските моряци вече са освободени. От гвардията подчертаха, че е проведено разследване на действията на американските моряци, което е установило, че няма подозрителни активности.

Американски официален представител потвърди, че моряците са освободени. По думите му те вече са на борда на кораба USS Anzio, където са преглеждани от медицински екипи.

Иран обяви вчера, че е задържал 10 моряци от два патрулиращи кораба в териториалните води на страната.

Иран задържа 10 американски моряци и два военни кораба

Иран задържа 10 американски моряци и два военни кораба

Очаква се скоро да ги освободят

Фадави добави, че разследването на Революционната гвардия показва, че корабите са навлезли в иранските териториални води вследствие на счупена навигационна система.

В същото време генерал-майор Хасан Фироузабади, началник на сухопътните сили на Иран, каза пред медията, че задържането на корабите и моряците трябва да бъде урок за членовете на американския Конгрес, които се опитват да наложат санкции на Техеран.

Този инцидент в Персийския залив, който вероятно няма да бъде последната грешка на американските сили в региона, трябва да бъде урок за създаващите проблеми в Конгреса на САЩ, поясни той.