Британският външен министър Джереми Хънт обеща да укрепи кралския флот на фона на напрежението с Иран в Персийския залив. "Когато погледнете събитията от тази седмица, това показва, че през последните десетилетия сме намалили твърде много за флота", писа Джеръми Хънт в "Телеграф".

Той се бори за лидерство в Консервативната партия. Хънт нарече събитията "дълбоко обезпокоителни", като добави, че те показват, че военноморските сили трябва да бъдат актуализирани, за да "посрещнат заплахите, пред които сме изправени".

Три военни кораба на Иран "възпрепятстват" британски танкер в Ормузкия проток

Три военни кораба на Иран "възпрепятстват" британски танкер в Ормузкия проток

Иран отрича да се е опитвал да спре британския танкер

"Три кораба от чуждестранна военна сила са се опитали да завземат британски кораб, който осъществява законния си бизнес. Простотата на тези думи показват невероятната заплаха в действията на Иран. Не за първи път британските интереси са защитени от кралския флот", подчерта Хънт.

Британската армия задържа супертанкер в Гибралтар
Обновена

Британската армия задържа супертанкер в Гибралтар

Нарушавал европейските санкции за суров петрол в Сирия и на САЩ за износ от Иран

По-рано тази седмица Иран съобщава, че е опитал да конфискува британски петролен танкер в Ормузския проток в отговор на задържането на собствения му кораб край Гибралтар, който е обвинен, че нарушава санкциите на ЕС срещу Сирия.