Иран заплаши да задържи британски петролен танкер, ако не бъде освободен иранският супертанкер, задържан от британските кралските морски пехотинци, заяви бившият командир на иранската Революционната гвардия, съобщава "Индипендънт". 

Мохсен Резаи коментира, че е "задължение" на Иран да действа по същия начин и да задържи британски петролен танкер, освен ако иранският кораб бъде незабавно освободен.

Британските кралски морски пехотинци задържаха петролен танкер в Гибралтар, заподозрян в пренасянето на петрол в Сирия в нарушение на санкции на ЕС, драматична стъпка, която може да ескалира конфронтацията между Запада и Иран.

Кралските морски пехотинци превзеха танкера "Грейс 1" в четвъртък и кацнаха през нощта с хеликоптер на движещия се кораб. Техеран вече призова британския посланик и изрази "много силното си възражение срещу незаконното и неприемливо завземане" на кораба. Страната обвини Великобритания и в действия под диктата на САЩ.

Иран мъмри посланика на Великобритания заради задържането на танкера в Гибралтар

Иран мъмри посланика на Великобритания заради задържането на танкера в Гибралтар

Това стана в испански териториални води

"Ако Великобритания не освободи иранския петролен танкер, задължението на (иранските) власти е да конфискуват британски петролен танкер. Ислямски Иран в своята 40-годишна история никога не е инициирал военни действия в нито една битка, но също така никога не се е колебал да реагира на насилниците", допълва Резаи.

28-членният екипаж на иранския супертанкер е разпитван като свидетели, а не като заподозрени в престъпления, обясняват властите в Гибралтар.

Полицията и митническите служители на Гибралтар остават на борда на кораба, за да довършат разследването си, но кралските морски пехотинци вече не са там, съобщава "Ройтерс".

САЩ приветстваха Великобритания заради задържането на танкера в Гибралтар

САЩ приветстваха Великобритания заради задържането на танкера в Гибралтар

Междувременно САЩ наложиха свои собствени тежки санкции

Вчера Гибралтар заяви, че има основателни причини да смята, че иранският танкер е превозвал суров петрол за рафинерията в Банияс в Сирия.

ЕС наложи санкции на страната през 2011 г. заради репресии на Башар Асад срещу продемократичните демонстранти, което впоследствие прерасна в гражданска война.

Официалният говорител на премиера Тереза ​​Мей коментира: "Ние приветстваме това твърдо действие, за да наложим санкциите на ЕС срещу сирийския режим и поздравяваме гибралтарските власти, участващи в успешното провеждане на операцията тази сутрин."

"Това изпраща ясно послание, че нарушаването на санкциите е неприемливо."

Британското външно министерство също приветства "твърдото действие" на гибралтарските власти.

Британската армия задържа супертанкер в Гибралтар
Обновена

Британската армия задържа супертанкер в Гибралтар

Нарушавал европейските санкции за суров петрол в Сирия и на САЩ за износ от Иран