Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай заяви, че за обединение на Косово и Албания няма нужда от разрешение на Сърбия. Той заяви, че това обединение не е свързано със споразумението, което трябва да бъде постигнато със Сърбия, а че е вътрешно решение на Косово, съобщава Gazeta Express, цитирани от b92.

Той обясни, че Косово трябва да стигне до обединение по същия начин, както направи с "армията, Трепча или решението за независимост". Той посочи, че обединението с Албания е свързано с няколко събития.

"Ако пречките, поставени от Сърбия, както и част от международната общност, свързани с нашите признания или членство в НАТО, останат, тъй като сигурността е приоритет, нямаме друг избор, освен да отидем на референдум с Албания", коментира Харадинай.

Вучич: Докато аз съм президент, Сърбия няма да признае Косово

Вучич: Докато аз съм президент, Сърбия няма да признае Косово

По думите му Сърбия е на първо място по икономически ръст в Европа

Той подчерта, че искането за обединение с Албания е различно от искането от миналото. "По-рано беше поискано съюзът да получи одобрението на Сърбия, сега ние не искаме одобрението на Сърбия".

Той добави, че целта е съюз с Албания и че косовските институции ще продължат да съществуват. "Държавата Косово ще бъде в съюз с Албания. Настоящите временни косовски институции остават. Отговорностите на Косово, дадени от Конституцията, остават, тогава ще има Конституция на Съюза между Косово и Албания", добави Харадинай.

Според него проектът за размяна на територии се проваля. Той добави, че ако стане президент, ще бъде намерено друго решение, което ще бъде постигнато с консенсус между институциите и партиите.

Мадлин Олбрайт иска силна намеса на САЩ в стратегическите Балкани

Мадлин Олбрайт иска силна намеса на САЩ в стратегическите Балкани

България не трябва да блокира РСМ, а САЩ трябва с ЕС да спират Русия и Китай в региона