Косовският президент Хашим Тачи продължава да води диалога със Сърбия. Това заяви премиерът Рамуш Харадинай, цитиран от македонското издание МКД.

Парламентът прие и специалния закон, който трябва да регулира този процес. Той предвижда и 300 000 евро за нормалната работа на екипа.

Косово одобри преговорен екип със Сърбия

Косово одобри преговорен екип със Сърбия

Той ще се състои от 12 души от правителството, опозицията и гражданското общество

По-рано Прищина вече одобри преговорния екип с Белград. Той ще се състои от 12 души от правителството, опозицията и гражданското общество.

По думите наХарадинай, законът не се намесва в правомощията на държавния глава, а само функционирането на съотвената делегация.

Сръбският президент Александър Вучич миналата седмица обаче призна, че не е оптимист за преговорите с Косово.

Той не споделя ентусиазма на американския си колега Доналд Тръмп, че е въпрос на време договорът да бъде сключен.

"Далече сме от всякакво споразумение", обяви той.

Вучич не е оптимист за Косово

Вучич не е оптимист за Косово

За разлика от американския си колега Доналд Тръмп

По думите му, САЩ вече са признали независимостта на Косово и няма да променят решението си. Добрата новина за Сърбия е, че Вашингтон отчита и ролята на тази страна и настоява Косово да се съобрази и с нея, смята Вучич.

Въпреки опитите за сближаване между двете държави, напрежението тлее и се разгоря в последните месеци заради създаването на косовската армия и налагането на 100-ви мита върху вноса на сръбски стоки в Косово.

От своя страна Прищина обяви, че е склонна на отстъпки единствено при признаване на независимостта си от страна на Белград.

Припомняме, че по-рано  САЩ и ЕС призоваха Косово и Сърбия да работят за деескалация на напрежението помежду си и да постигнат споразумение, съобщиха световните информационни агенции.

Преговорите между Сърбия и Косово са важни за присъединяването им към Европейския съюз.

До момента Косово е признато за държава от 110 страни, сред които и САЩ.