Сръбският президент Александър Вучич не е оптимист за споразумението с Косово. Той не споделя ентусиазма на американския си колега Доналд Тръмп, че е въпрос на време договорът да бъде сключен. Това заяви в петък Вучич, цитиран от АП.

"Далече сме от всякакво споразумение", призна той.

Вучич направи изявлението на съвместна пресконфренция с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Той коментира писмата, които Тръмп изпрати до него и косовския президент Хашим Тачи с благодарност, но в същото време не скри скептицизма си доколко е постижимо в близко бъдеще искането на държавния глава да бъде постигнато.

Снимка 396857

Източник: EPA/БГНЕС

По думите му, САЩ вече са признали независимостта на Косово и няма да променят решението си. Добрата новина за Сърбия е, че Вашингтон отчита и ролята на тази страна и настоява Косово да се съобрази и с нея, смята Вучич.

Въпреки опитите за сближаване между двете държави, напрежението тлее и се разгоря в последните месеци заради създаването на косовската армия и налагането на 100-ви мита върху вноса на сръбски стоки в Косово.

От своя страна Прищина обяви, че е склонна на отстъпки единствено при признаване на независимостта си от страна на Белград.  

Припомняме, че по-рано тази седмица САЩ и ЕС призоваха Косово и Сърбия да работят за деескалация на напрежението помежду си и да постигнат споразумение, съобщиха световните информационни агенции.

САЩ и ЕС призовават Косово и Сърбия да постигнат споразумение

САЩ и ЕС призовават Косово и Сърбия да постигнат споразумение

Отношенията между двете държави отново се обтегнаха през последните месеци

Това направиха американският президент Доналд Тръмп и шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Тръмп изпрати писмо до косовския си колега Хашим Тачи, с което го призова да работи за постигане на "историческа сделка" със Сърбия.

Провалът на тази възможност ще има тежки последствия, предупреди Тръмп и припoмни колко ангажирани са САЩ с успеха на Косово като независима страна.

Изявлението на Могерини бе поредно по темата за последния месец.

Сръбският премиер Ана Бърнабич определи като най-голямата регионална заплаха създаването на косовска армия.

Белград вече получи уверенията на Прищина, че армията не е заплаха за него, но въпреки това не е убеден.

До момента Косово е признато за държава от 110 страни, сред които и САЩ.