Хърватската полиция връща бежанци на външната граница на ЕС с Босна, което е очевидно нарушение на законите на ЕС, пише британският вестник "Гардиън", който се е сдобил с видео.

Кадрите, споделени от неправителствената организация Border Violence Monitoring (BVM), показват колективно експулсиране или "изтласкване" на мигранти в гора до Лохово на босненска територия.

Видеоматериалите, направени със скрити камери между 29 септември и 10 октомври, включват 54 инцидента с мигранти, които са върнати от Хърватия в Босна с група от общо 368 души.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич заяви пред N1, че поведението на хърватската полиция е "позор за страна членка на ЕС".

Кадрите, BVM е получила видеоматериалите от информатори, които предпочитат да останат анонимни, показват придвижване на мигранти в колона в гората, ескортирани от хърватски полицаи.

Всяка нощ граждани на Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан се опитват да прекосят границата на Босна с Хърватия. Повечето пристигат в Босна от Турция. Те се надяват да достигнат до Словения, член на Шенген.

Според BVM колективното експулсиране е в нарушение на Женевската конвенция за бежанците, Хартата на основните права на Европейския съюз и Член 14 от Всеобщата декларация за правата на човека.

Въпреки че Хърватия е подписала споразумение за реадмисия с Босна, експулсирането през зелената граница (зоната с дървета, където няма официални пропускателни пунктове) не следва никакви официални процедури за връщане, така че те не могат да бъдат оправдани със споразумението, поясняват от неправителствената организация.

Хърватското вътрешно министерство отрича да е нарушило международните закони. Според ведомството мигрантите не са експулсирани, а законно не им позволено да влязат в Хърватия според Член 13 от граничния кодекс на Шенген.