Хърватското правителство падна. Мнозинството депутати в парламента на страната гласуваха за сваляне на премиера Тихомир Орешкович, което предизвика и падане на кабинета, съобщава АП.

Има голяма вероятност в Хърватия да се проведат предсрочни избори.

125 депутати в 151-местния парламент гласуваха против правителството, а 15 гласуваха в полза на кабинета, двама се въздържаха.

Парламентът гласува вот на недоверие, иницииран от Хърватския демократически съюз, който е част от управляващата „Патриотична коалиция”.

Консерваторите обявиха, че Орешкович - финансов експерт, завършил образованието си в Канада, който зае поста през януари - се е доказал като неспособен водач на страната на фона на дълбока икономическа криза и социални проблеми.

Консерваторите искат рокади в правителството, включително нов премиер.

Либералната опозиция пък поиска предсрочни избори като начин за излизане от кризата, обявявайки, че е събрала достатъчно гласове в парламента за разпускането му.

Депутатите имат 30 дни да формират нов кабинет или държавата ще се насочи към предсрочни избори.

Орешкович обяви пред парламента днес, че истинската причина за свалянето му е, че той е започнал да разрешава спор между петролните компании на Хърватия ИНА и на Унгария МОЛ.

„На някого не му харесва това”, поясни той.