Турция скоро ще завърши новия язовир Илису. А с това ще настъпи смъртта на древния град Хасанкейф. Скални пещери, старинни минарета и една антична крепост ще потънат под водата. Жителите са принудени да се изселят, констатира Дойче веле.

Мерут Текин произхожда от стар търговски род. От незапомнени времена семейството му притежава магазин в Хасанкейф - древен град в Югоизточна Турция край прочутия "Път на коприната". На това място са разкрити скални пещери, населявани през епохата на неолита. А над старинните османски минарета насред града се издига една антична крепост. Всичко наоколо говори за древни културни традиции. Мерут обаче навярно ще е последният от семейството, който ще може още известно време да се радва на прекрасната гледка наоколо.

Защото съвсем скоро само няколко километра по-надолу ще бъде завършено изграждането на язовира Илису, чиито води ще погълнат богатия на история град.

В нервно очакване

Срещу изграждането на огромния язовир се проведоха редица местни и международни протести. В резултат на това някои европейски банки оттеглиха кредитните си ангажименти към проекта. Но и това не успя да предотврати строежа на гигантското съоръжение. То ще се простира на 300 кв.км. -колкото е площта на цял Мюнхен. Официална дата за завършването на мащабния проект все още не е оповестена. Но по всичко личи, че още това лято водите ще залеят историческото селище Хасанкейф.

"Откакто се помня над главата ми като Дамоклев меч виси очакването за близкия край. Това е все едно да си осъден на смърт и всеки момент да очакваш да ти окачат въжето на шията. А това е страшно", казва 38-годишният бизнесмен Текин.

Сега на чакането ще бъде сложен край. Още тази пролет в експлоатация ще бъде въведена и последната турбина на язовира, чиято инсталирана мощност за производство на електроенергия ще достига 1200 мегавата. Още през февруари турските власти започнаха да връчват на търговците в Хасанкейф заповеди за опразване на имотите им. Повечето от тях ще трябва да се преместят в новия Хасанкейф, който се изгражда на по-високия отсрещен бряг на реката, но все още не е завършен. Търговците протестираха срещу принудителното изселване. Те се опасяват, че на новото място бизнесът им ще замре, защото ще се намират твърде далеч от историческите забележителности, които привличат туристите. А хора като Текин дори нямат право да се преместят в новия град.

Там няма място за ергени

В новия Хасанкейф държавата е построила общо 710 къщи - но само за семейни. Текин обаче е ерген и поради това законът не му дава право да си закупи къща, нито пък магазин в новия град. Хора като него, макар и кореняци, нямат право и на държавни помощи. Самият той шеговито казва, че е останал неженен заради язовира. През последните десетилетия плановете за строеж на новото съоръжение доведоха до масивен отлив на население от Хасанкейф. Навремето там живееха 10 000 души. Днес - само 2 000.

Първите планове за строежа на язовира Илису бяха разработени още през 1950-те години. "Откакто стана известно, че Хасанкейф ще остане под водите на язовира, инвеститорите постепенно започнаха да напускат региона", казва американецът Джон Крофут, който през последните шест години живее в Хасанкейф, където основава инициатива в защита на историческото селище. В продължение на години той документира развитието в града.

Плановете за разрушаването на древния град така и не бяха публично оповестени до днес, оплакват се местните жители. Те казват, че в Хасанкейф не са били извършени и независими експертни оценки за екологичната съвместимост на проекта.

"Това е налудничаво"

Александър Шваб, вицепрезидент на австрийската фирма "Andritz-Hydro", която контролира строителството на язовира, оспорва това мнение. Той казва, че строителните планове са били показани и разяснени на жителите на всяка отделна къща. Водени били и множество дискусии с местните хора.

Улрих Айхелман от екологичната организация "Riverwatch" със седалище във Виена обаче не се съгласява с него: "Който разрушава всичко това, не е по-добър от онези талибани, които преди няколко години разрушиха уникалните статуи на Буда в Бамиян. Това тук е същата глупост. Просто е налудничаво", казва Айхелман.