Хавайските острови са първият американски щат, който внесе съдебен иск за блокиране на новия имигрантски указ на президента Доналд Тръмп, съобщава АП.

Щатът вярва, че указът ще навреди на мюсюлманите, туризма и чуждестранните студенти.

Хаваите оспорват новия имиграционен указ на Тръмп

Хаваите оспорват новия имиграционен указ на Тръмп

Щатът нарича новия указ "Мюсюлманска забрана 2.0".

Представители на правосъдието на Хаваите внесоха иск във федерален съд в Хонолулу в сряда. Щатът и преди се обърна към съда във връзка с първия имиграционен указ на Тръмп, но изпълнителната заповед на президента беше спряна в щата Вашингтон.

Новият указ с поправки, който влиза в сила на 16 март, забранява издаване на визи за граждани на шест мюсюлмански държави и временно спиране изпълнението на бежанската програма на САЩ. Рестриктивните мерки не засягат граждани на тези държави, които притежават валидни американски визи.

Хаваите са специални в това, тъй като винаги са били против дискриминацията през историята и спрямо конституцията, каза хавайският министър на правосъдието и главен прокурор Дъглас Чин.

Чин, който подчерта, че щатът е платил около 150 000 долара на външна адвокатска кантора да помогне в случая, поясни, че жителите на щата намират идеята за забрана за пътуване на граждани на други държави до САЩ неприятна, защото те си спомнят времето, когато японските американци бяха изпращани в концентрационни лагери по време на Втората световна война.

Гражданите на Хаваите знаят, че страхът от новопристигнали може да доведе до лоша политика, добави той.

Решението на щата идва след съобщение на федерален съдия в Хонолулу, че Хаваите могат да внесат иска.

Съдия Дерик Уотсън от районен съд обяви, че изслушването ще се проведе на 15 март - ден преди новият указ да влезе в сила.

Правосъдното министерство на САЩ отказва коментар.

Хавайските острови ще настояват пред съда на 15 март съдията по случая да наложи временна забрана за изпълнението на указа, докато съдебният случай бъде разрешен.

Указът засяга Иран, Сирия, Сомалия, Судан, Йемен и Либия.