Близо хиляда души, пристигнали специално за Великден от България, изпълниха до краен предел църковния двор на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Точно тук, преди 150 години в нощта на Възкресение родолюбиви българи начело с еленчанина Иларион Макариополски отхвърлят зависимостта си от Цариградската патриаршия и възвестяват своя български Великден, с който се слага началото на независимата българска църква, информира БНР.

Поради това тазгодишната Пасха за първото възкресение се превърна в двоен ритуал. В 11 часа вечерта в църквата "Свети Стефан" започна пасхалното богослужение, с което се отбеляза знаменателното събитие.

Богослужение и литургия изнесе Велики епископ Сионий, пратеник на Светия Синод на българската православна църква заедно с още няколко свещеници.

В полунощ забиха камбаните на Желязната църква, чийто звън огласи Златния рог, а епископ Сионий възвести в двора на църквата "Свети Стефан" "Христос Воскресе", на което стотици хора в един глас отговаряха "Воистина воскресе".

Сред гостите на тазгодишната служба в църквата "Свети Стефан" беше и министърът за българите в чужбина Божидар Димитров.

Първо възкресение се изнесе и в църквата "Свети Йоан Рилски" в българската екзархия в квартала Шишли от българския свещеник иконом Ангел Велков, където по традиция празнуват истанбулските българи. На службата присъстваха близо 400 души.

Днес от 13 часа, в църквата "Свети Стефан" ще бъде изнесено Второто Възкресение на Великден.