Хиляди малки на императорски пингвини са удавени, след като ледът, на който са отглеждани, е унищожен от тежки климатични условия. Катастрофата е в морето Уедел в Антарктика, съобщава БиБиСи.

Учените твърдят, че възрастните пингвини в колонията, на ръба на ледения шелф Брунт, който е срутен, не показват никакви признаци и опити да възстановят популацията.

И вероятно би било безсмислено да се опитват, тъй като гигантският айсберг е на път да разруши мястото. Драматичната загуба на младите императорски пингвини е докладвана от екип от "Британското антарктическо проучване" - БАП. Д-р Питър Фретуел и Фил Тратан забелязват изчезването на т.нар. колония Хели Бей на сателитни снимки.

Възможно е дори от 800 км да се забележат екскрементите на животните, или гуано, върху белия лед и след това да се оцени вероятният размер на всяка колония. Но колонията на Брунт, която е поддържала средно от 14 000 до 25 000 гнездящи двойки в продължение на няколко десетилетия (5-9% от световната популация), по същество изчезна за една нощ.

Императорските са най-високият и най-тежкият от видовете пингвини и се нуждаят от надежден лед, на който да се размножават, и тази ледена платформа трябва да се запази от април, когато птиците пристигат до декември, когато малките се оглеждат.

Ако ледът се разпадне твърде рано, младите птици няма да имат правилните пера, които могат да им позволят да плуват. Трагедията вероятно се е случила през 2016 г.

И кралските пингвини са застрашени от изчезване

И кралските пингвини са застрашени от изчезване

Заради предизвиканото от човека глобално затопляне

Силните ветрове издълбават морския лед, който е встрани от по-дебелия шелф Брунт в неговите потоци и никога не се възстановява, нито през 2017 г., нито през 2018 г.

Д-р Гретуел коментира: "Морският лед, който се е образувал от 2016 г., не е толкова издръжлив. Бурните събития, които се случват през октомври и ноември, ще го издухат рано, така че стабилна и надеждна някога повърхност сега е просто не е такава."

Екипът на БАП смята, че много възрастни или са избягвали размножаването или са се преместили на нови места за размножаване. Колония, която е на около 50 километра, близо до ледника Доусън-Ламбтън, е увеличила броя си.

Не е ясно защо ледът на ръба на Брунт не се възстановява. Чувствителността на тази колония към променящите се тенденции в морския лед илюстрира, влиянието, което бъдещото затопляне в Антарктида може да окаже върху императорските пингвини.

Изследванията показват, че между 50% и 70% от световната популация може да изчезне до края на този век, ако морският лед намалее до степента, която компютърните модели предвиждат.

Това ще има последствия извън самите императорски пингвини, коментира д-р Мишел ЛаРу, еколог в Университета на Кентърбъри, Нова Зеландия.

"Те са важна част от хранителната мрежа, те са това, което наричаме мезопредатор. Те са жертви на животни като леопардовите тюлени, но също така ловуват риба и видове крил. Така че те играят важна роля в екосистемата", допълва тя.

Д-р Тратан обяснява: "Това, което е интересно за мен не е, че колониите се движат или че можем да имаме големи провали в размножаване - знаем това. Това е, че говорим тук за дълбоко заобикаляне на морето Уедел, което потенциално едно от спасителни пояси от климатичните промени за тези студено приспособени видове като императорски пингвини".

"И така, ако видим големи смущения, където не сме виждали промени от 60 години, това е важен сигнал." Въпросът, дали колонията наистина имаше бъдеще, е спорен, но Брунт сега се разделя от разширяваща се пукнатина.

Тази пропаст в крайна сметка ще откъсне айсберг с размерите на Лондон в морето Уедел и всеки лед по ръба може да се разпадне в процеса. Колонията можеше да бъде обречена независимо от това, което се случи през 2016 година.

Арктика вече "не е безопасен пристан" за гнездене на птици

Арктика вече "не е безопасен пристан" за гнездене на птици

Климатичните промени влияят и на поведението на хищниците нападащи гнездата