Повишаването на температурите заради климатичните промени може да доведе до изчезването на кралските пингвини в Антарктида. За това предупреждава ново проучване, цитирано от ДПА.

Учените прогнозират, че при най-очаквания сценарий, 70 процента от днешните 1,1 млн. размножаващи се двойки кралски пингвини внезапно ще се преместят или ще изчезнат преди края на столетието.

Нелетящите кралски пингвини са вторият по големина вид пингвин след императорския.

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Скоростта на топене се е увеличила и нивото на океаните се покачва

Те се размножават само на специфични изолирани острови - без ледена покривка и лесен достъп до морето - в Южния океан и могат да правят обиколки на разстояние от повече от 600 км, ловувайки риба и крил в антарктическите води.

Със затоплянето на океаните, полярният фронт на Антарктида - богато на храна течение, което се появява, където студени, дълбоки води се смесват с умерените морета и поддържа огромно количество морски живот - бива изтласкван на юг. Това означава, че възрастните пингвини трябва да се отдалечават още повече от гнездата си, за да търсят храна, оставяйки потомството си гладно за по-дълго време.

"Те ще трябва или да се преместят някъде другаде, или просто ще изчезнат", изтъква Емилиано Тручи, един от авторите на проучването и еволюционен биолог в Университета на Ферара. "Най-големите колонии са на острови, които ще бъдат твърде отдалечени от източника на храна", допълни той.

25% от Антарктида остават без лед до 2100 г.

25% от Антарктида остават без лед до 2100 г.

Заради изменението на климата

За разлика от императорските пингвини, кралските не могат да гнездят на лед.

"Все още има някои острови на юг, където пингвините могат да се оттеглят, но конкуренцията за местата за размножаване и храна ще бъде сурова, особено с други видове пингвини, дори и без риболов", подчерта Селин льо Бохек, съавтор на изследването.

"Трудно е да се предвиди резултатът, но със сигурност ще има загуби по пътя - ако искаме да спасим нещо, трябва да започнем тутакси проактивни и ефективни усилия за опазване, но преди всичко координирани глобални действия срещу глобалното затопляне", алармира ученият.

Тя предупреди, че тежкото положение на кралския пингвин трябва да бъде предупреждение за бъдещето на цялата морска среда в Антарктида.