Хиляди руснаци участват в демонстрация в Москва с искане за освобождаване на задържани активисти. Опонентите на Кремъл смятат, че правителството води кампания за потискане на дисидентите, информира "Ройтерс".

Властите задържаха протестиращи по време на демонстрации през юли срещу решението на избирателната комисия да не се допуснат кандидати на опозицията на проведените преди няколко седмици местни избори. Отделно те протестираха срещу прилаганата от полицията сила и тежките присъди срещу активисти. Няколко души получиха присъди до 4 г. затвор, а други са съдени за престъпления като насилие над полицейски служител.

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Москва

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Москва

Те недоволстват срещу отказа на властите да регистрират неудобни за управляващите кандидати за местните избори

На фона на недоволството властите предприеха рядък ход - освободиха един активист под гаранция, а срещу друг бяха свалени обвиненията. Но опоненти на руския лидер Владимир Путин смятат, че тези ходове вероятно са тактика, за да се избегнат по-големи отстъпки.

Опозиционният политик Леонид Волков коментира, че голямо участие на демонстрацията днес ще принуди правителството да освободи още активисти.

"Ако има 50 000 души, те ще освободят всички", написа той в "Туитър" преди протеста.

Задържаха за пети път руски опозиционер в Москва

Задържаха за пети път руски опозиционер в Москва

Арестуван е заради протестите

Около 18 000 души се събраха 30 минути след началото на протеста, според групата White Counter, която следи политическите протести.

Московските власти разрешиха демонстрацията, което означава, че най-вероятно няма да има масово струпване на служители на реда.

Повече от 800 задържани след протеста в Москва

Повече от 800 задържани след протеста в Москва

За следващата събота е насрочен нов протест