Хиляди излязоха на улиците в цяла Австралия, както и стотици в Токио и Сеул, за да подкрепят протестите в САЩ срещу бруталната полиция, предаде "Ройтерс". През следващите часове се очакват демонстрации в цяла Европа.

Въртящите се глобални протести отразяват нарастващия гняв заради полицейското отношение към етническите малцинства, предизвикано от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис на 25 май, след като полицейски служител, задържан от него, коленичи на врата му близо девет минути.

Азиатско-тихоокеанските демонстрации обаче бяха ограничени от ограничаване на социалната дистанция, целящо да спре новата пандемия на коронавирус.

Протестите в САЩ остават масови, но по-мирни, задържани са 10 000 души

Протестите в САЩ остават масови, но по-мирни, задържани са 10 000 души

Протестиращ: Няма да изтрият толкова лесно 400-годишна болка

В Съединените щати в петък видни демократични политици приеха лозунгите на протестите и обявиха реформи, тъй като напрежението остава голямо в големите градове след дни на предимно мирни протести, в които се наблюдава спорадично насилие.

В Бризбейн полицията изчисли, че 10 000 души са се присъединили към мирен протест, носещи маски и държащи табели "Black Lives Matter". Мнозина призоваха се прекрати полицейското малтретиране на коренните австралийци.

В Сидни последното решение на съда в последната минута отмени забраната на коронавирус, докато няколко хиляди души преминаха на фона на тежко полицейско присъствие, скандирайки: "Чий живот има значение? Черните животи са от значение. "

Митинги се проведоха и в Мелбърн, Аделаида и други градове в Австралия.

В Токио недоволстващите протестираха срещу това, което казаха, че е полицейско отношение към кюрдски мъж, който казва, че е бил спрян по време на шофиране и изхвърлен на земята.

Полицаят, убил Джордж Флойд, може да получи 40 г. затвор

Полицаят, убил Джордж Флойд, може да получи 40 г. затвор

Трима негови колеги също са с обвинения...

Организаторите се позоваха на протестите в САЩ, като заявиха, че те също протестират в подкрепа на движението.

"Няма правосъдие, няма мир, няма расистка полиция", скандирала тълпата.

В Сеул се събраха десетки южнокорейски активисти и чуждестранни жители, някои от които носеха черни маски с "не може да диша" в Корея, озвучавайки последните думи на Джордж Флойд, докато лежеше на тротоара. Други участваха в онлайн "вирусен фото протест".

С ограниченията на пандемията в Банкок, активистите излизат онлайн, искаха видео и снимки на хора, носещи черно, вдигайки юмруци и държащи знаци и обяснявайки защо "стоят обединени зад Black Lives Matter".

Тайландските протестиращи планират да се съберат на платформата за видео срещи Zoom в неделя и да наблюдават 8 минути 46 секунди мълчание - периодът, в който Джордж Флойд е заснет под притискане на офицера.

В цяла Европа, която наблюдава безпрецедентна вълна от антирасистки митинги, които извеждат десетки хиляди на улиците, в Германия, Великобритания, Франция, Испания, Холандия, Белгия и Унгария също са планирани протести през уикенда.

Както в Сеул, властите в Париж забраниха демонстрациите пред местното американско посолство заради коронавируса.