Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Беларус, докато се опитваха да задържат натиска върху президента Александър Лукашенко заради оспорваното му преизбиране, предаде "Франс прес". 

В столицата Минск критиците на Лукашенко организираха множество разпръснати протести в града, като някои групи наброяваха няколко десетки участници, а други няколкостотин.

Групата за права на Viasna заяви, че в Минск и други градове са задържани над 30 души.

Полицията с кучета патрулира по улиците, докато властите разполагат войски и водни оръдия.

Над 130 задържани на нов протест срещу Лукашенко в Беларус

Над 130 задържани на нов протест срещу Лукашенко в Беларус

В Минск и други градове се проведоха демонстрации и днес

След оспорваното преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август, Беларус беше хванат в най-сериозната си политическа криза в съвременната история, като протестиращите излязоха на улицата, а властите предприеха репресии срещу опозицията.

В продължение на месеци десетки хиляди хора организираха масивен марш през Минск, но протестиращите през последните няколко седмици промениха тактиката си, за да избегнат мащабни задържания, като вместо това се присъединиха към множество по-малки протести в целия град.

Противниците на Лукашенко твърдят, че изборите са фалшифицирани и че истинската победителка е политическата новачка Светлана Тихановская, която се кандидатира на мястото на затворения си съпруг.

Нова тактика на протестите в Беларус, отново над 300 задържани

Нова тактика на протестите в Беларус, отново над 300 задържани

Опозицията провежда „маршове на съседите”...

Тихановская, която е в изгнание в съседна Литва, похвали всички, които продължават да излизат на улицата.

От неделя Беларус временно затвори сухопътните си граници в ход, който властите казаха, че има за цел да ограничи разпространението на коронавируса, но опозицията смята за по-нататъшно ограничаване на несъгласието.

Граждани на Беларус и чужденци, които имат временно или постоянно пребиваване, няма да могат да напуснат страната през сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове, считано от неделя.