Хиляди хора в Хонконг излязоха на протест пред парламента срещу новините закони за екстрадиция, предаде "Ройтерс".

Те настояват за премахване на предложените правила за екстрадиция, които биха позволили на хората да бъдат изпратени в Китай за съдебен процес.

Противниците на предложението се опасяват от по-нататъшно разрушаване на правата и правната защита в свободните финансови средства - свободи, които са гарантирани при предаването на града от британското колониално управление на китайския суверенитет през 1997 г.

Според първоначални данни няколко хиляди души са се присъединили към марша по остров Хонг Конг от Causeway Bay до съвета в бизнес района на Адмиралтейството.

Предложените промени предизвикаха необичайно широк хор на загриженост от страна на международните бизнес елити към адвокатите и групите на правата и дори някои фигури в подкрепа на установяването.

Крис Патън, последният британски губернатор на Хонконг обяви този ход като "нападение върху ценностите, стабилността и сигурността на Хонконг".

Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам и други правителствени служители се придържат бързо към своите предложения, заявявайки, че са от жизненоважно значение, за да запълнят дългогодишни пропуски.

Според промените лидерът на Хонконг ще има право да поръча екстрадиране на издирвани правонарушители в Китай, Макао и Тайван, както и в други страни, които не са обхванати от съществуващите договори за екстрадиране от Хонконг.

Като предпазна мярка, такива заповеди, които ще се издават за всеки отделен случай, могат да бъдат оспорени и обжалвани. Те обаче няма да подлежат на преглед от съвета, както преди, според плана на правителството.

Правителствени служители подчертават, че никой, изложен на риск от смъртно наказание или изтезания или изправени пред политическо обвинение, не може да бъде изпратен от Хонконг. Под натиска на местни бизнес групи, те по-рано промениха деветте търговски престъпления от новите разпоредби.

Правителството оправда бързото въвеждане на промените, като заяви, че са необходими, за да може да бъде екстрадиран млад човек от Хонконг, заподозрян в убийството на приятелката си в Тайван, за да му бъдат повдигнати обвинения.