На днешния национален празник на Русия „Деня на Русия" десетки хиляди се сбраха на протест срещу правителството в центъра на Москва - първият протест, след като властта прие нови мерки срещу демонстрациите.

„Маршът на милионите", в който правителството разрешава да участват до 50 хиляди души, се провежда по централните булеварди на столицата и трябва да завърши с концерт и изказвания на опозиционери на бул. „Акад. Андрей Сахаров".

Според кореспондент на РИА Новости червените флагове на Комунистите преобладават сред протестиращите.

Докато ние сме обединени никога няма да бъдем победени. Те не могат да ни уплашат", скандираха протестиращите, които предимно са комунисти, либерал-демократи и националисти.

Полицията в столицата съобщи, че 18 000 души участват в протеста, докато организаторите и от опозиционните медии съобщават цифри между 25 хиляди и 100 хиляди души.

По-рано от охранителните сили заявиха, че 12 хиляди полицаи следят за нормалното провеждане на протеста.

Ръководители на протеста са левите лидери Сергей Удалцов и Дмитрий Гудков, либералният политик Борис Немцов и писателят Дмитрий Биков.

Според Удалцов протестът е с цел освобождаване на „политическите затворници", протестиращите да имат достъп до федералните телевизионни канали, реформиране на политическата система и най-важното - нов закон за честни и прозрачни парламентарни и президентски избори.

Той също каза, че протестиращите настояват за социални реформи, включително вдигане на пенсиите и заплатите. Предложенията бяха приети от по-голямата част от участващите.

Удалцов също заяви, че на 7 октомври, когато Путин ще навърши 60 години, ще се проведе нов протест.

Искам да видя как Путин напуска. Русия става все повече и повече авторитарна, както Съветския съюз ", каза Александър Белаев, участник в протеста.

Но аз се надявам за мирни промени, защото революция ще бъде катастрофа за Русия", допълни той.

По-късно на митинга бе приет "Манифест за Свободна Русия", чрез който се настоява за създаване на координационен съвет от представители на различните опозиционни политически сили и на гражданското общество. Този орган ще бъде натоварен с подготовка и организирането на протестни акции за оказване на мирен натиск върху властта.

Според манифеста, сегашната Държавна дума на Русия трябва да приеме нов закон за честни и прозрачни парламентарни и президентски избори. Настоява се и за референдум на нова конституция, ограничаваща пълномощията на президента и мандатите му като държавен глава.

Итар-Тасс съобщава, че около 500 души и 70 журналисти участват в "Марша на милионите" в Санкт Петербург.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин, който е обвиняван, че потиска опозицията, призова в реч политическите сили в страната за диалог и компромиси.

Путин заяви, че на същият ден той е предложил диалог за ситуацията в Русия в момента и бъдещето между всички политически сили в страната, заявявайки, че такъв тип дебати са норма за демократичното общество.

Важно е да се вслушваме и уважаваме взаимно, да се стремим към взаимно разбирателство и да се търси компромис", каза Путин по повод днешния празник.

Днешният протест е първият от 6 май на площад „Болотная", който завърши със сблъсъци между протестиращите и полицията. Според активисти тогава са били арестувани 650 души, а според полицията 400.

По-късно срещу 13 души бяха повдигнати обвинения за създаването на безредици.  Във връзка със случая вчера бяха претърсвани домовете на опозиционни лидери, включително на Алексей Навални, Сергей Удалцов, Илия Яшин, Ксения Собшак.

Протестиращите ръководители бяха извикани на разпит час преди да започне протеста.

Припомняме, че миналата седмица руският парламент прие закон за увеличаване на глобите за тези, които участват и организират незаконен протест, както и за нарушаване на реда.