Ултрабързият "хиперлуп" е една стъпка по-близо да се превърне в реалност, след като за първи път успешно беше тествана капсула, която се движеше със скорост от 308 километра в час, съобщават световни агенции.

Американската компания Хиперлуп 1 (Hyperloop One) обяви, че прототипът за високоскоростна транспортна система, която позволява разстоянието от Лондон до Единбург да се взема само за 50 минути, достигна скоростта на тестова отсечка от 500 метра в пустинята в щата Невада.

Така за първи път компанията изпита капсула в предназначената за това тръба. Хиперлуп 1 проведе първото си изпитание през май, когато по-малка капсула достигна скорост от 112 километра в час.

Последното изпитание е значителна стъпка в развитието на транспортната система.

Това е началото на една нова ера на транспорт, каза Шервин Пишевар, съосновател на Хиперлуп 1.

Достигнахме историческа скорост от 308 километра в час, вълнуваме се, тъй като най-накрая ще покажем на света, че Хиперлуп 1 ще има "хиперлуп", добави той.

От компанията допълват, че капсулата е ускорила до 308 километра в час през първите 300 метра и след това е намалила скоростта. Капсулата е с дължина 8,7 метра, 2,4 метра широчина и 2,7 метра висока.

От Ню Йорк до Вашингтон за 29 минути? Мъск получи одобрение за "хиперлуп"

От Ню Йорк до Вашингтон за 29 минути? Мъск получи одобрение за "хиперлуп"

С автобус от Вашингтон до Ню Йорк е около 4-5 часа

Обаче целта на Хиперлуп 1 е била да достигне до 402 километра. Изпитанието показа, че проектът се е доближил до високоскоростните влакове в Япония, които се движат с около 321 километра в час, но по-бавно от заплануваните над 400 километра в час.

Новата система позволява използване на влак без вагони, движещ се на магнитна възглавница в тръба с понижено въздушно налягане, което води до много слабо триене. Плановете са капсулите да могат да се движат със скорост до 1 200 километра в час.

"Хиперлуп" концепцията е на Илън Мъск и датира от 2013 година. Предлаган от него проект включва разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско да се взема за 30 минути.

Все още няма подобна работеща система в света.

През миналия месец Мъск обяви, че е получил "вербално" одобрението на правителството фирмата му за инфраструктура The Boring Company да изгради "хиперлуп", свързващ Ню Йорк със столицата Вашингтон.