Холандският институт за обществено здраве във вторник съобщи за "тревожно нарастване" на броя на коронавирусните инфекции през последната седмица, тъй като правителството се готви да обяви дали ще позволи отпускане по време на коледните празници, съобщава АП.

Здравният институт заяви, че броят на новите потвърдени случаи на COVID-19 се е увеличил с повече от 9 000 до 43 103 за седмица. Повече хора са тествани през последната седмица поради промяна в правилата за достъп, но процентът на положителните тестове също нарасна от 11,1% на 11,6%.

През същата седмица броят на потвърдените смъртни случаи от COVID-19 е спаднал от 406 на 338. Броят на починалите в цялата страна, откакто пандемията е обхвана Холандия, се доближава до 10 000.

Броят на домовете за възрастни хора с поне един потвърден случай на COVID-19 също се е увеличил, като 100 домове са регистрирали потвърден случай през последната седмица, спрямо 77 през предходната седмица.

Холандия е в частична блокада от средата на октомври, когато страната регистрира някои от най-високите нива на заразяване в Европа. Затварянето на всички барове и ресторанти, както и ограниченията за броя на хората, които могат да се събират вкъщи и на открито, понижиха нивото на заразяване, но спадът е в застой през последните седмици. Училищата в Холандия остават отворени.

Холандски експерти в борбата с Covid-19 получиха писма със заплахи

Холандски експерти в борбата с Covid-19 получиха писма със заплахи

Не е ясно към момента кой ги е изпратил