Холандската железопътна компания прие препоръка да плати 50 милиона евро компенсация на роднините на хиляди хора, които са транспортирани в нацистки лагери на смъртта през Втората световна война, пише "Гардиън".

Роджер ван Бокстел, изпълнителен директор на държавната железница Nederlandse Spoorwegen (NS), обяви, че е време компанията да направи жест към тези, които са "пряко въвлечени". Той отново поднесе извинение. Компанията за първи път се извини през 2005 г.

Холандските железници изплащат обезщетения за депортирането на евреи през ВСВ

Холандските железници изплащат обезщетения за депортирането на евреи през ВСВ

Компанията ще изплати 2,2 милиона британски лири на 102 000 евреи.

Доклад на комисия препоръчва железницата да изплати компенсация на 500 оцелели в лагерите на смъртта и на 5500 роднини.

С решението се слага край на тригодишна битка с 83-годишния Сало Мюлер, бивш физиотерапевт на футболния клуб "Аякс", чиито родители са транспортирани с влак от Амстердам до холандския транзитен лагер "Вестерборк" и оттам в "Аушвиц", където са убити.

През 2017 г. Мюлер издаде книга със заглавие "Ще се видим довечера и обещай да бъдеш добро момче". Книгата е в памет на последните думи на майка му, която ги е изрекла, след като го оставила в детската градина и преди да бъде задържана от нацистите.

Въпреки че преди 14 г. изрази съжаление за действията си, железопътната компания отказваше да изплати компенсация, докато Мюлер не отправи заплаха да ги съди.

Нацистите са платили на холандската железопътна компания 2,2 милиона британски лири днешни пари за превозването на 102 000 евреи до концентрационни лагери в Европа. Последният влак е напуснал на 13 септември 1944 г., малко преди голяма част от персонала на железницата да излезе на стачка в опит да ускори прекратяването на германската окупация.

Според плана за компенсация, очертан от комисията и приет от железопътната компания, на всеки оцелял ще бъдат предложени по 15 000 евро, 7500 евро за вдовиците или вдовците и 5000 или 7500 на децата на жертвите. Компанията се очаква да изплати между 40 и 50 милиона евро.

Мюлер заяви, че е на "80% удовлетворен" от графика на изплащане на компенсациите.

Може би бих предпочел по-висока сума, но тук става въпрос за затваряне на раните, а не толкова от финансов интерес, коментира той.

През 2014 г., след натиск от американски политици, заплашвали да блокират договори със САЩ, френската железопътна компания SNCF се съгласи да плати 40 милиона британски лири компенсация за транспортирането на 76 000 евреи в нацистки концлагери по време на Холокоста. Около 3 000 от тях са оцелели.