Холандски съд отхвърли молбата на гражданин на страната да стане 20 г. по-млад, пише "Гардиън".

Случаят с Емил Рателбанд, "гуру по положително мислене", привлече международно внимание.

През миналия месец Емил Рателбанд поиска от съда в Арнем официално да промени рождената му дата и по документи да бъде на 49 г. Рателбанд мотивира странното си искане с това, че възрастта му не отразява емоционалното му състояние и му пречи да си намери работа и любов. Той твърди, че не се чувства на 69 г. и молбата е в съответствие с други форми на лична трансформация, които са все по-приемливи по света, такива като промяна на името или пола.

Но днес в писменото си решение съдът отбелязва, че в холандските закони има права и задължения, които се основават на възрастта, "такива като правото на глас и задължението да се посещава училище. Ако молбата на Рателбанд бъде удовлетворена, тези възрастови изисквания ще станат безсмислени".

Според съда Рателбанд е свободен да се чувства с 20 г. по-млад, но ако се позволи промяна на рождената му дата, това ще доведе до изчезване на 20 г. от регистрите за раждане, смърт, брак и партньорство. Ще има различно нежелано правно и социално отражение.

Съдът също така смята, че това не е "валиден аргумент, за да се промени датата на раждане на човек". Пояснява се, че Рателбанд не е успял да убеди съда, че е засегнат от възрастова дискриминация.

Самият холандец обеща да обжалва решението.

"Това е страхотно. Отхвърлянето от страна на съда е страхотно...защото ни дава всички ъгли, които можем да свържем, когато обжалваме", коментира той и добави, че е първият от "хиляди хора, които искат да променят възрастта си".