Хонконгските власти засилиха мерките за сигурност на и около летището, след като протестиращи планират да го парализират. Действията са предприети след поредна нощ на насилие, при която силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат недоволни граждани в местен квартал, информира "Гардиън".

Политическата криза в полуавтономния китайски град навлиза в 14-тата си седмица.

Китайският премиер с първи коментар по повод протестите в Хонконг

Китайският премиер с първи коментар по повод протестите в Хонконг

Китайското правителство ще подкрепи твърдо принципа "една държава, две системи"

През седмицата лидерът на Хонконг Кари Лам обяви, че официално изтеглят спорния законопроект за екстрадиране на жители на града на територията на Китай, който предизвика масови протести след обявяването му през юни. Но протестиращите недоволстват от прилаганата от полицията сила и се заканват да продължат демонстрациите.

Днес служители на силите за борба с безредиците патрулират на и около летището, охраняват главните входове. Служители на летището допускат само пътници, които имат паспорти и бордни карти, след като по-рано беше издадена съдебна заповед.

Меркел в Пекин: Трябва да се гарантират правата и свободите на Хонконг

Меркел в Пекин: Трябва да се гарантират правата и свободите на Хонконг

Правата и свободите на населението на Хонконг трябва да бъдат гарантирани

Десетки полицаи също проверяват автобусите с пътници към летището, включително и багажа им. Някои хора, заподозрени, че са протестиращи, са отвеждани.

Няколко станции на влаковете до летището са затворени, също така някои автобуси към летището се отклоняват към съседен жилищен квартал. Паркингът на летището е затворен от сутринта.

Мерките са прилагани след възникналото насилие между полицията и протестиращи в петък вечерта. Полицията използва сълзотворен газ до метростанция Mong Kok, след като демонстранти окупираха пътища, издигнаха барикади на улицата и ги запалиха.

Протестиращи отново готвят блокада на летището в Хонконг

Протестиращи отново готвят блокада на летището в Хонконг

Меркел зове за "мирно решение" на конфликта

Миналата неделя хиляди демонстранти парализираха трафика и блокираха транспортните връзки между града и летището. Това доведе до сериозни задръствания и отмяна на полети.