Журналистът от международната разследваща група Bellingcat Христо Грозев заяви, че руските власти имат намерение да забавят скоростта на чуждестранния сегмент на интернет, съобщи Дойче веле. Той коментира темата пред форума The Lennart Meri Conference 2021 в Талин. Грозев позова информацията си на източници от спецслужбите.

"Получихме информация, че е подготвен конкретен план за премахване на интернет в Русия чрез система за акредитация на всички хостинг-провайдъри", посочва Христо Грозев.

Той допълва, че акредитираните ще бъдат задължени да предоставят на руските спецслужби пълна информация за всеки потребител, включително "SSL-сесии (SSL - криптографичен протокол за по-безопасна връзка), логини, IP-адреси.

"Изобщо няма да има никаква анонимност", подчертава Грозев.

"Скоростта на неакредитираните хостинг-провайдъри ще бъде ограничена", отбелязва той.

"Тези, които няма да бъдат акредитирани, включително YouTube, включително всички световни сайтове, Twitter и т. нар. - скоростта на всички тях ще бъде ограничена постепенно в рамките на две години." - пояснява журналистът.

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Технологично всичко е готово

Поа думите му, след този двегодишен период скоростта на чуждестранния интеренте ще бъде ограничена до 24 Кбт в секунда.

"Това означава изключване на интернет в Русия", обобщава Грозев.

Засега няма реакция от страна на руските власти по огласената информация.

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова написа в руската социална мрежа Telegram, че конференцията в Талин е форум на "побеснели русофоби".

Припомняме, по нареждане на руския президент Владимир Путин в Русия беше създадена отделна мрежа - рунет. Бяха проведени и тестове за изключване от глобалната мрежа. За тези, които "бламират" рунета, се предвиждат сериозни глоби.

Русия успяла тестово да се изключи от глобалния интернет

Русия успяла тестово да се изключи от глобалния интернет

Русия продължава упорито да се опитва да бъде самодостатъчна