Правозащитници от Human Rights Watch публикуваха доклад за отвличането и изтезанията на хора в окупираните от Русия Херсонска и Запорожка област.

Служители на HRW са разговаряли със 71 души от Херсон, Мелитопол, Бердянск, Скадовск и 10 други градове в Херсонска и Запорожка област. Те описват 42 случая на отвлечени, държани в изолация и измъчвани от руските военни цивилни

ISW: Рамзан Кадиров няма да праща нов батальон в Украйна

ISW: Рамзан Кадиров няма да праща нов батальон в Украйна

Руските окупатори се окопават

Документирани са и изтезания на военнослужещи от Херсон, като за двама от тях се знае, че са починали.

В доклада се описва, че на 27 март руски военни отвличат военния командир на Херсон Виталий Лапчук, заместника му Денис Миронов и доброволец с кодово име Олег.

Зеленски пред WSJ сравни Путин с питон и кашалот

Зеленски пред WSJ сравни Путин с питон и кашалот

Путин силно е подценил Украйна

Миронов умира от наранявания, получени по време на побои в плен.

Тялото на Лапчук, който според съпругата му също е бил жестоко пребит в плен, е намерено на 22 май в река с вързани ръце и тежест на краката. Олег, който също е бил сериозно малтретиран е единственият, който оцелява, се връща у дома в рамките на размяната на пленници.

Докладът на правозащитниците описва и историите на задържани журналисти, активисти, протестиращи и местни служители. Местонахождението на някои от тях все още не е известно.

HRW напомня, че незаконните задържания и отвличания са забранени от международното хуманитарно право и могат да бъдат приравнени към военните престъпления.