Huawei определи решението на САЩ да орежат достъпа на компанията до доставчиците на полупроводници като "вредна" атака, която ще постави китайския технологичен гигант в режим на "оцеляване". Освен това действията на американците всяват хаос в световния технологичен сектор, информира АФП.

В петък Министерството на търговията обяви, че затяга санкциите срещу китайската компания, разглеждана от Вашингтон като риск за националната сигурност. Правителството на САЩ ограничава достъпа на Huawei до полупроводници, разработени с използването на американски софтуер и технология.

Китай към САЩ: Спрете да сдържате Huawei

Китай към САЩ: Спрете да сдържате Huawei

Миналата година САЩ забраниха на Huawei да използват произведени в Щатите полупроводници

"Решението е произволно и вредно, и заплашва да подкопае целия технологичен сектор по света", предупреждават от китайската компания.

Изпълнителният директор на Huawei Го Пин заяви на ежегодно събитие в централата на организацията в Шънджън, че компанията "неизбежно ще бъде засегната" от последните действия на САЩ.

"Сега за нас основното нещо е оцеляването", каза Пин и се обърна към доставчиците и клиентите на компанията по света да подкрепят Huawei.

В съобщението на китайската компания се предупреждава, че решението на САЩ ще окаже сериозно въздействие върху редица световни сектори, включително ще доведе до несигурност в производството на чипове и веригите на доставки на технологии.

Помпео плаши Huawei с нови санкции

Помпео плаши Huawei с нови санкции

САЩ последователни в политиката си

Американски представители се оплакаха, че Huawei заобикаля санкциите с придобиване на чипове и компоненти, които са произвеждани по света с американска технология.

Санкциите срещу компанията са една от основните причини за китайско-американското търговско напрежение. В неделя Министерството на търговията на Китай предупреди, че ще предприеме необходимите мерки за протекция на Huawei.

САЩ се опитват да блокират достъпа на Huawei до глобалните доставчици на чипове

САЩ се опитват да блокират достъпа на Huawei до глобалните доставчици на чипове

Промененото правило е удар върху Huawei