Йеменските бунтовници хуси са извършили въздушни удари срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия в неделя, предаде "Ройтерс". Атакувано е съоръжение на Саудитска Арамко в Рас Танура, което, според кралството, е удар, насочен срещу сигурността и стабилността на глобалните енергийни доставки. Хусите заявиха също, че са атакували военни цели в саудитските градове Дамам, Асир и Джазан.

Саудитското министерство на енергетиката заяви, че няма жертви или големи щети при атаката над петролния обект. То добави, че шрапнели от балистична ракета са паднали в близост до жилищния комплекс на Aramco в Дахран. По-рано саудитските държавни медии заявиха, че военната коалиция, водена от Саудитска Арабия, бореща се с хусите, е прихванала 12 въоръжени безпилотни летателни апарата, насочени към цивилни цели, без да посочват местоположение в кралството, както и две балистични ракети, изстреляни към Джазан. Двама жители в Дахран са съобщили за "Ройтерс", че са чули експлозия.

Припомняме, че в края на февруари беше съобщено, че противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия е прихванала пет безпилотни летателни апарата и една балистична ракета, които са били изстреляни от поддръжници на йеменското движение "Ансар Аллах" (хуси).

Саудитска Арабия: Осуетихме атака по въздуха от Йемен

Саудитска Арабия: Осуетихме атака по въздуха от Йемен

Свалени са дронове и балистична ракета

Арабската коалиция, ръководена от Рияд, заяви тогава, че ракетната атака е била насочена към столицата на кралството. Безпилотните летателни апарати са били насочени срещу "цивилни цели" в Джизан и село Хамис Мушайт (провинция Асир), граничещо с Йемен. Алиансът повтори, че "предприема всички оперативни мерки за защита на цивилни лица и граждански обекти в съответствие с международното хуманитарно право".

В Йемен от август 2014 г. конфронтацията между правителствените сили и хутите продължава. Тя навлезе в най-активната си фаза с нахлуването в страната през март 2015 г. от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия. Конфликтът създаде най-голямата хуманитарна криза в света. Според ООН над 24 милиона йеменци - приблизително 80% от населението на страната - се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешните бежанци надхвърля 3 милиона.

Петима загинали при бомбардировка на пристанище в Йемен

Петима загинали при бомбардировка на пристанище в Йемен

Сред жертвите има и дете