"Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за разширяването на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-добрия начин." Това заяви президентът на Албания Илир Мета по време на среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева.

На срещата Захариева посочи, че отношенията между България и Албания са отлични, а политическият диалог се води на всички нива. По думите ѝ държавниците трябва да работят за увеличаване и на икономическите връзки между двете страни.

Сърбия пак благодари за позицията ни за Западните Балкани

Сърбия пак благодари за позицията ни за Западните Балкани

България и Сърбия ще работят за развитие на бизнеса между двете държави

Според Захариева в рамките на 2 години ЕС ще бъде председателстван от 4 държави, които подкрепят разширяването в посока Западните Балкани - България, Австрия, Естония и Румъния. По думите ѝ това е голям шанс за страните от региона.

Критериите, който трябва Албания да покрие, по пътя към ЕС са свързани главно с върховенството на закона, административната реформа, борбата с организираната престъпност и правата на човека в страната. В този контекст външният ни министър постави и въпроса за признаването на българското малцинство в Албания.

Българското малцинство не е споменато в проектозакона на правителството, който предстои да бъде внесен в парламента, въпреки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане. "Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост между двете ни държави", каза Захариева.

По този въпрос президентът Илир Мета посочи, че ще проследи законопоекта. Той добави, че "никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин".

Захариева загрижена за малцинствата в Сърбия

Захариева загрижена за малцинствата в Сърбия

От кабинета в Сърбия обещали, че българските общности ще получат родно телевизионно съдържание