Стотици хиляди хора могат да загинат през първите няколко дни при възобновяване на конфликта на Корейския полуостров, дори и да не бъде използвано ядрено оръжие.

Това става ясно от нов доклад на Конгресната изследователска служба, цитиран от "Блумбърг".

Вземайки под внимание гъстотата на населението на полуострова, евентуален военен конфликт може да засегне 25 милиона души от двете страни на границата, включително най-малко 100 000 американски граждани, според изпратената на американски конгресмени оценка, която е поместена в доклад от 62 страници.

САЩ заплашиха Северна Корея с масиран военен удар

САЩ заплашиха Северна Корея с масиран военен удар

САЩ никога няма да допуснат ядрена Северна Корея

Северна Корея може да разчита на стотици хиляди артилерийски снаряда, за да нанесе унищожителен удар на Сеул. Дори и превантивен удар няма да предотврати масови жертви при евентуален конфликт.

Дори и Северна Корея да "използва само конвенционални муниции, изчисленията варират между 30 000 и 300 000 загинали през първите дни на войната", се отбелязва в оценката, като се вземе под внимание способността на КНДР да изстрелва до 10 000 снаряда в минута. Още повече конфликтът може да се разпространи и в него да влязат Китай, Япония и Русия.

Подобен конфликт може да въвлече масова мобилизация на американски сили на Корейския полуостров и висок ръст на загинали военнослужещи, пояснява се още.

Но в доклада се подчертава, че някои анализи показват, че ако Северна Корея се сдобие с ядрени оръжия и ядрени ракети, които могат да поразят САЩ, това ще е още по-голям риск от започване на регионална война.

Превантивен удар от САЩ може да доведе до риск от прекъсване на отношенията с Китай, която има над 1 трилион долара в американски облигации.

Алармира се, че при конфликт на Корейския полуостров може да възникне голям приток от бежанци към Североизточен Китай.

КНДР и Южна Корея нямат мирен договор, а само примирие от Корейската война през 1950-1953 г.