Отказът на САЩ да участват в споразумението за ядрената програма на Иран е опасен и представлява заплаха за световния мир. Това становище бе изразено от лидера на френската партия "Национален фронт" Марин льо Пен.

Ако Техеран, който сега е под нов натиск да се откаже от предишната си сдържаност и излезе от това споразумение, това ще означава възобновяване на военната ядрена програма на Иран, пише Льо Пен. Тя подчертава, че "впечатлението е, че иранският режим, за всички изяви, очевидно е спазил международните задължения, под които е подписал".

Обсъждат ядрената сделка с Иран във вторник

Обсъждат ядрената сделка с Иран във вторник

Ключова инициатива на Могерини

В същото време лидерът на "Национален фронт" критикува и френския президент Емануел Макрон, които, според нея, "носи своя дял от отговорността за възникването на този проблем", тъй като той "е бил в илюзия за способността си да убеди президента на САЩ."

Президентът Доналд Тръмп на 8 май обяви оттеглянето на Вашингтон от сделката, която ограничава ядрената програма на Техеран в замяна на вдигането на санкциите на Съвета за сигурност на ООН и едностранни ограничителните мерки, наложени в миналото на САЩ и ЕС. Тръмп обеща не само да върне старите, но и да въведе нови санкции. В същото време той твърди, че Съединените щати са готови да сключат ново споразумение.

Германия помага на фирмите си да продължат бизнеса си в Иран, САЩ недоволстват

Германия помага на фирмите си да продължат бизнеса си в Иран, САЩ недоволстват

САЩ поставят под въпрос морала на сделките с Иран

Лидерите на Великобритания, Германия и Франция, Тереза ​​Мей, Ангела Меркел и Емануел Macron призоваха всички заинтересовани страни да продължат да я прилагат напълно, а президентът на Иран Хасан Рухани каза Техеран няма да се откаже и ще продължи да спазва задълженията си. Руският външен министър Сергей Лавров нарече оттеглянето на САЩ като нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отбеляза, че Русия ще се стреми да запази договора, независимо от плановете на Вашингтон за подновяване на режима на санкции срещу Техеран.