Въоръжените конфликти в Близкия Изток и Северна Африка не само унищожиха икономиките на държавите, въвлечени в конфликти, но и пречат на икономическия ръст на съседните страни и тези, които са приели милиони бежанци.

Това става ясно от нов анализ на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

В изследването са анализирани 179 конфликта от 1970 година, за да се установи икономическата цена. През последните години икономически най-засегнати са Сирия, Либия и Йемен.

БВП на Сирия е на половина по-малък в сравнение с нивата преди конфликта през 2010 година, докато Йемен е загубил между 25 и 35% от БВП само през 2015 година. Зависимата от петрол Либия е загубила 24% от БВП през 2014 година, отчита МВФ.

След три години конфликт в държави от Близкия изток и Северна Африка средното свиване на БВП е 6-15% в сравнение с 4-9% по света, според изследването.

Държавите, които граничат с конфликтни зони, средно са отчели 1,4% спад на БВП на година, като най-големият спад от 1,9% е в Близкия изток и Северна Африка.

Миграцията на повече от 5 милиона сирийци е довела до икономически загуби, драматично увеличаване на бедността, безработицата и затваряне на училища.

Щетите върху инфраструктурата в Сирия са в размер на 137,8 милиарда долара, а в Йемен повече от 20 милиарда долара.