Гласувайте новия закон за здравеопазването в петък или "Обамакеър" остава.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с ултиматум към републиканците в Камарата на представителите, тъй като все още не могат да съберат достатъчно подкрепа за прокарване на реформата, съобщават американски медии.

Конгресът забуксува с отмяната на Обамакеър

Конгресът забуксува с отмяната на Обамакеър

Обамакеър съществува от 2010 г.

Тръмп е подчертал, че ако до петък няма гласуване за отмяна или замяна на "Обамакеър", той ще се насочи към други приоритети - например данъчната реформа.

Държавният глава може да понесе първата си голяма загуба и да не изпълни ключово обещание, ако републиканците не прокарат реформата.

Обещахме на американския народ, че ще отменим и заменим този сбъркан закон, защото се проваля и е в ущърб на семействата, утре ще продължим, каза председателят на долната камара на Конгреса Пол Райън пред журналисти след среща в четвъртък вечерта. Той не отговори на журналистически въпрос дали е осигурил достатъчно гласове за прокарване на здравния закон.

Снимка 284988

Източник: ЕПА

Източник разкри, че президентът е провел близо 45-минутен, "като цяло позитивен", телефонен разговор с председателя на камарата Пол Райън за здравната реформа.

Вчера Райън и лидерите в Камарата на представителите бяха принудени да отложат гласуването на законопроекта, наречен Закон за американско здравеопазване. Гласуването трябваше да съвпадне с годишнината от подписването на здравната реформа на Барак Обама през 2010 г. Предполагаше се, че това ще е първата победа на Тръмп в Конгреса.

В продължение на седмица милиардерът проведе срещи с републиканци в Белия дом във връзка с реформата, но не успя да убеди две различни крила в партията да подкрепят промените. Консервативните републиканци смятат, че трябват по-радикални промени, докато умерените вярват, че планът може да засегне избирателните им райони. Лидерите на републиканците в камарата сигнализираха, че са готови да работят през уикенда за разрешаване на различията.

Обаче представител от екипа на Тръмп предупреди, че президентът иска законопроектът да бъде прокаран до петък или "Обамакеър" остава.

Камарата на представителите и Сенатът се надяват да приемат законопроекта до 8 април и да го предоставят на бюрото на Доналд Тръмп за окончателен подпис.

Републиканците имат мнозинство в камарата, но заради обединената опозиция на демократите могат да си позволят да загубят само 21 републикански гласа. Вчера сутринта NBC съобщи, че 30 републиканци планират да гласуват с "не" на реформата или са склонни да го направят.