Проучването, проведено от Imperial College London показва, че темпът на епидемията се ускорява и изчислява, че броят на заразените хора се удвоява на всеки девет дни, съобщава БиБиСи.

Авторите допълват, че сме в "критичен етап" и "нещо трябва да се промени". Франция и Германия вече са се насочили към форми на блокиране, за да контролират вируса.

Робърт Дженрик заяви, че правителството иска да "се опита да избегне национален общ подход" към ограничения за коронавирус в Англия. "Днес нямаме план за пълно блокиране на национално ниво", каза той, добавяйки, че подобен ход "би бил разрушителен за живота и поминъка на хората".

Експертите предупреждават, че Англия бързо наближава пика на инфекциите, наблюдавани през пролетта.

В четвъртък се съобщени още 24 701 нови случаи на коронавирус, но изследването на Imperial College тества на произволен принцип асимптоматични хора, за да се оцени броят на новите инфекции.

То показва, че случаите нарастват във всяка възрастова група и във всеки регион на Англия. Проучването сравнява най-новите тестове, събрани между 16 и 25 октомври, с последния кръг, между 18 септември и 5 октомври.

Изследването установява, че средно всеки заразен човек в Лондон предава вируса на близо трима други хора - най-високата прогнозна честота в Англия. И също така допълва:

Броят на заразените хора се е удвоил повече от последния кръг, като един на всеки 78 души сега е с положителен резултат. Най-силно засегнати са Йоркшир и Хамбър, където един на всеки 37 души има вируса, след това е Северозападния регион.

Три пъти повече хора са на възраст 55-64 години в сравнение с проучването от предходния месец и два пъти повече  са на възраст над 65 години.

Темпът на епидемията се е ускорил с числото R - броят на хората, на които всеки заразен човек предава вируса средно - нараства от 1,15 на 1,56. Като цяло броят на заразените хора се удвоява на всеки девет дни.

Югоизтокът, югозападът, изтокът на Англия и Лондон имат R над 2.0. Случаите нарастват при младите хора в Югозапад в повторение на модела, наблюдаван в Северна Англия преди малко повече от месец.

Има 96 000 души, които се заразяват вируса всеки ден.

Проф. Стивън Райли, един от авторите, заяви, че правителството може да се наложи да "помисли за промяна на подхода" в Англия.

"Мисля, че блокирането като фраза малко ни възпрепятства", каза той. "Мисля, че нашето проучване показва, че би имало истински ползи за някакъв вид национална политика, тъй като бихме могли да предотвратим превръщането на модела на юг в настоящия модел на север и да постигнем обрат на север възможно най-бързо. "

Той добави, че "по-скоро е по-добре", когато става въпрос за вземане на решение за национални ограничения.

Д-р Майк Тилдесли, професор по моделиране на инфекциозни болести в Университета на Уоруик и съветник на правителството, каза днес, че трябва да се предприемат "спешни ... бързи действия", за да се избегне по-нататъшното нарастване на инфекциите през следващия месец.

Той определи настоящия регионален подход като "противопожарен" и каза, че някаква форма на национална мярка в Англия ще помогне да се предотврати преминаването на райони в по-високи ограничения. "Ако не предприемем спешни действия, най-вероятно ще видим, че с наближаването на празничния период вероятно ще бъдем поне на второ ниво почти навсякъде в страната", каза той.

Това проучване рисува ясна картина къде сме и къде бихме могли да се насочим, пише БиБиСи. Ако няма промяна в отчетеното деветдневно удвояване, до края на ноември ще има повече от един милион инфекции на ден.

Това е значително "ако", но демонстрира заплахата, породена от вируса, ако му бъде позволено да расте експоненциално. По някакъв начин трябва да се ориентираме за предизвикателна зима, балансирайки вируса и цената на ограниченията.

Франция и Германия се насочиха към форми на блокиране, макар и не толкова тежки, колкото тези, претърпели по-рано през годината. Правителството тук се придържа към регионалната си стратегия.

Но най-трудният за смилане факт е, че все още е само октомври. Пролетта, когато се надяваме, че времето и ваксината ще направят вируса по-лесен за контрол, все още са далеч.

Представителят на Световната здравна организация проф. Дейвид Набаро заяви, че регионалните ограничения на север забавят разпространението на Covid-19. Той каза, че Англия "очевидно е успяла да забави разпространението в някои части на северната част на страната чрез много ефективни местни действия".

Междувременно бизнес лидерите призоваха правителството да избегне поредното пълно блокиране на национално ниво, за да запази работни места и да защити икономиката.

Хотелиерът сър Роко Форте заяви пред БиБиСи, че страната "вижда на много мрачно бъдеще и високи нива на съкращения и безработица" и че всяка бъдеща национална блокада ще бъде "свръхреакция и напълно ненужна".

Правителството все още се надява местните, целенасочени ограничения да работят в Англия, позволявайки на по-голямата част от икономиката да остане отворена в райони, където вирусът е по-малко разпространен, според политическия кореспондент на БиБиСи Ник Иърдли.

Но също така се бори да каже, че не изключва нищо, ако вирусът е извън контрол - включително мерки в цялата страна, добави той. Правителството съобщи за още 310 смъртни случая в цяла Великобритания в сряда.

Починалите от коронавирус във Великобритания надхвърлиха 61 000

Починалите от коронавирус във Великобритания надхвърлиха 61 000

Трите статистически агенции в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия са регистрирали