Австралийската програма за имунизация срещу COVID-19 ще струва най-малко 6,3 млрд. австралийски долара (4,8 млрд. долара).

Това обяви премиерът Скот Морисън, цититан от "Ройтерс".

Очаква се Австралия, която вече две седмици не е регистрирала нови случаи на COVID-19, да започне да прилага ваксини този месец.

Въпреки че се е ангажирал да похарчи 4,4 млрд. австралийски долара, за да придобие достатъчно дози за 26-милионното си население, Морисън ще каже, че неговото правителство е отделило още 1,9 млрд. австралийски долара, за да плати за въвеждането.

"Стратегията е подкрепена от първоначално разпределение на около 1,9 милиарда щатски долара в нова подкрепа за въвеждането на ваксината. Това е отгоре на повече от 4,4 милиарда долара, отпуснати за покупки на ваксини", се казва в изявление на Морисън.

По думите на премиера икономиката на страната сега трябва да започне да се отучва от държавните разходи.

Австралия обеща над 250 милиарда щатски долара стимули, които вече започнаха да намаляват.

Изтъквайки последните силни икономически данни, Морисън ще каже, че има ограничение за подкрепата, която правителството може да си позволи.

Речта на Морисън идва, когато австралийският град Пърт започва първия си цял ден на заключване след откриването на случай на COVID-19.