Индия и Пакистан са провели тайни преговори в Дубай през януари като част от нови усилия за намаляване на военното напрежение около хималайския регион Кашмир. Информацията съобщиха източници от Ню Делхи пред "Ройтерс".

На разговорите са присъствали лидери на разузнавателните служби на двете държави.

Индия и Пакистан се съгласиха на примирие в Кашмир

Индия и Пакистан се съгласиха на примирие в Кашмир

Един от малкото признаци на сътрудничество между въоръжените с ядрено оръжие съседи

Отношенията между двете ядрени държави са изключително обтегнати от самоубийствен атентат, ударил индийски военен конвой в Кашмир през 2019 г. Индия изпрати бойни самолети в Пакистан, след като обвини пакистански екстремисти за атаката.

По-късно същата година индийският премиер Нарендра Моди взе решение да отмени автономията над управлявания от Индия Кашмир, за да засили контрола над територията, което вбеси Пакистан и доведе до ограничаване на дипломатическите отношения и прекратяване на двустранната търговия.

Но двете правителства отвориха дипломатически канали за договаряне на пътна карта с цел нормализиране на отношенията през следващите няколко месеца, съобщиха източниците.

Десетки загинали и ранени при нови боеве в спорния Кашмир

Десетки загинали и ранени при нови боеве в спорния Кашмир

Индия и Пакистан взаимно се обвиняват за сблъсъците

Индия и Пакистан имат претенции към целия Кашмир, който е разделен.

Представители на разузнавателни служби на двете държави се срещнаха в Дубай. Срещата бе организирана с посредничеството на Обединените арабски емирства, отбелязаха двама представители.

Според експерти представители на службите на двете държави провеждат срещи от няколко месеца в трети държави, включително Тайланд, ОАЕ и Великобритания.

Подобни срещи са се провеждали и в миналото, особено по време на кризи, но никога не е признавано публично.

Премиерът на Пакистан вбеси Индия, обеща да присъедини част от спорния Кашмир

Премиерът на Пакистан вбеси Индия, обеща да присъедини част от спорния Кашмир

Ябълката на раздора Кашмир...

И двете държави имат основания да търсят разведряване на отношенията. Индия е в граничен конфликт с Китай и не иска стълкновение и по границата с Пакистан. Исламабад пък има икономически проблеми. Освен това Пакистан трябва да стабилизира ситуацията по границата с Афганистан след изтеглянето на САЩ.

След срещата през януари Индия и Пакистан обявиха, че ще прекратят стрелбата по Линията на контрол, която разделя Кашмир. Този режим на тишина се спазва, казаха представители от двете държави.

И двете страни сигнализираха за планове за провеждане на избори в Кашмир тази година.

Индийските сили за сигурност ликвидираха бойци в южната част на Джаму и Кашмир

Индийските сили за сигурност ликвидираха бойци в южната част на Джаму и Кашмир

Трима войници са ранени при престрелка

Исламабад и Ню Делхи са се съгласили също да намалят риториката. Но все още няма голям план за разрешаване на 74-годишния спор за Кашмир. Двете страни се опитват да намалят напрежението, за да открият пътя за постигане на по-широки договорености.