Индия и Пакистан за първи път ще участват в съвместни военни учения, които са в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), съобщава индийският всекидневник The Economic Times.

Ученията, които са с цел борба с тероризма и ще бъдат проведени в Урал, Русия, могат да послужат като мярка за изграждане на доверие между Ню Делхи и Исламабад.

Страните членки на регионалната организация ще участват в съвместните игри - "Peace Mission 2018", за насърчаване на взаимно доверие, сътрудничество, координация срещу терористични заплахи и поддържане на регионалния мир и стабилност, разкриха източници.

Днес и утре ще се проведе 18-ата среща на върха на ШОС в китайския град Циндао.

Последните военни учения на ШОС се проведоха в Киргизстан през септември 2016 г.

Игрите през 2018 г. ще бъдат първите между Индия и Пакистан, откакто станаха пълноправни членки на организацията през 2017 г.

Също така двете държави за първи път заедно ще участват в учения, въпреки че армиите им преди са работили в мироопазващи мисии на ООН.

Заплануваните за тази година учения ще се проведат на полигона "Чебаркулски" в планините Урал. Началниците на генщабовете на страните членки на ШОС ще проведат среща по време на ученията.