Министърът на външните работи на Индия заяви, че тази част от Кашмир, която се контролира от Пакистан, принадлежи на Ню Делхи. Министърът очаква един ден Индия да установи физически контрол над нея, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че коментарът засилва риториката относно териториалния спор между двете държави.

Пакистанският премиер поведе антииндийски митинг в Кашмир

Пакистанският премиер поведе антииндийски митинг в Кашмир

Исламабад се опасява, че напрежението може да предизвика "случайна война" с Индия

Индия контролира населената Кашмирска долина, докато Пакистан контролира територия на запад, която Ню Делхи описва като Окупиран от Пакистан Кашмир (PoK).

"Нашата позиция винаги е била и винаги ще бъде много ясна. PoK е част от Индия и ние очакваме един ден да имаме юрисдикцията, физическата юрисдикция върху PoK", съобщи външният министър на Индия Субрахманям Джаишанкар.

През миналия месец Ню Делхи премахна специалния статут на Кашмир в опит пълно интегриране на територията. Решението предизвика протести в Кашмир и Пакистан.

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Исламабад изчерпал всичките си усилия и не можел да направи нищо повече

Но според Джаишанкар отнемането на специалните права на Кашмир е вътрешен въпрос и единственият проблем е да се прекрати трансграничният тероризъм от Пакистан.

Съгласно конституцията на Индия Джаму и Кашмир e с особена автономия. В щата всички закони, приети от централното правителство (с изключение на тези, които касаят сферата на отбраната, външната политика и някои други), трябва да бъдат прокарани в местния парламент. Жителите от други региони на Индия нямат право да купуват земя. Джаму и Кашмир е единственият индийски щат със собствено знаме, има и други привилегии.

Индия пак ограничи придвижването в главния град на Кашмир

Индия пак ограничи придвижването в главния град на Кашмир

След сблъсъци между жители и полицията