Премиерът на Пакистан Имран Хан поведе митинг в Кашмир, в частта контролирана от страната му, за да осъди решението на Индия за отмяна на специалната автономия на индийската част на Кашмир, съобщава ДПА.

Хан осъди блокирането на долината на Хималаите, където интернет и телефонните услуги останаха частично прекъснати повече от месец и бяха наложени ограничения за движение на хора.

Пакистанският премиер обяви своя индийски колега Нарендра Моди за "страхливец", за нападения на жени и деца в Кашмир. Протестът е проведен ден, след като пакистански войник е убит при престрелка с индийски войници в Кашмир, съобщава пакистанската армия.

Престрелката е Линията за контрол (LoC), фактическата граница, която разделя долината на Хималайската долина на частите, контролирани от двете страни.

И двете страни предявяват претенции за цял Кашмир, спор, който води до две от три войни между южноазиатските съперници след тяхната независимост от Великобритания през 1947 г.

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Исламабад изчерпал всичките си усилия и не можел да направи нищо повече

Смъртоносните сблъсъци по границите се увеличават след решението на индийското правителство, което разгневи Пакистан. Пакистан реагира чрез влошаване на дипломатическите отношения с Индия, прекратявайки двустранната търговия и спирайки трансграничните транспортни услуги.

Министърът на външните работи на Пакистан Шах Мехмуд Куреши заяви тази седмица, че Исламабад се опасява, че напрежението може да предизвика "случайна война" с Индия и призова международната общност да се намеси.

Премиерът Хан подчертава, че въпросът за "окупираната от Индия област Кашмир се е превърнал в проблем за човечеството поради незаконни действия на индийското правителство. Зверствата, извършени от индийските въоръжени сили срещу Кашмири, ще доведат до ръст на екстремизма".

"Русия може да бъде част от решението на кризата в Кашмир", обяснява той и допълва, че въпреки че Москва и Исламабад бяха на противоположните страни на барикадата по време на Студената война, е време да се остави миналото и да се започне наново. "САЩ, Франция, Германия, Русия и други страни трябва да продължат да играят своята роля. ООН има отговорността да действа сега".

Пакистан призна, че е обучавал муджахедини за джихад с помощта на ЦРУ преди 40 г.

Пакистан призна, че е обучавал муджахедини за джихад с помощта на ЦРУ преди 40 г.

Имран Хан съжалява, че страната участва в десетилетната война на САЩ