Индия одобри за спешна употреба при хора на и над 12 години първата ДНК ваксина срещу коронавируса в света, съобщава "Ройтерс".

Очакванията са, че одобрението на препарата ще даде нов тласък на ваксинационната програма в страната.

Целта на индийските здравни власти е до декември да ваксинират всички подлежащи на имунизация пълнолетни лица в страната.

Първата в света ДНК ваксина срещу коронавируса се нарича ZyCoV-D. Тя използва участък от генетичен материал от вируса, който дава инструкции на ДНК или на РНК да произведат специфичен протеин, който имунната система разпознава и на който реагира.

Индия ваксинира рекордните 7,5 млн. души за ден след промяна на политиката

Индия ваксинира рекордните 7,5 млн. души за ден след промяна на политиката

Правителството цели да имунизира по 10 млн. души всеки ден по-късно тази година

Ваксината се поставя в три дози. Производителят й - Cadila Healthcare Ltd - планира да произвежда по 100-120 милиона дози от препарата годишно.

Ваксината е разработена в партньорство с Департамента по биотехнологии, като това е втората ваксина срещу коронавируса, която е разработена от индийски специалисти.

В Индия вече има разрешение за спешна употреба на ваксината Covaxin на компанията Bharat Biotech.

В страната са разрешени за употреба общо шест ваксини срещу COVID-19. Само 9,18% от цялото население обаче е напълно ваксинирано.

Изследване с участието на 28 000 доброволци от цялата страна е установило, че одобрената ДНК ваксина има ефикасност от 66,6%.