Индия затяга правилата за влизане на китайският бизнес в сектора на преноса на електроенергия и в съшото време проверява както електроенергийното, така и телекомуникационното оборудване за злонамерен софтуер, съобщава Ройтерс.

Правителствени и индустриални представители твърдят, че имат за цел да проверят напредъка на Китай в чувствителни сектори.

Китайски фирми като "Харбин Електрик", "Донгфанг Електроникс", "Шанхай Електрик" и "Сифанг Аутомоушън" или доставят оборудване или управляват електроразпределителни мрежи в 18 града в Индия.

Местни фирми отдавна лобират срещу китайското участие в енергийния сектор, което повишава загрижеността за сигурността и заявяват, че нямат реципрочен достъп до китайските пазари.

След като от три десетилетия насам Индия и Китай са в най-сериозната си военна конфронтация, усилията за ограничаване на китайския бизнес получиха повече подкрепа от администрацията на премиера Нарендра Моди, притеснени от възможността за кибератака.

Индия да не ни тества, предупреди Китай

Индия да не ни тества, предупреди Китай

Китай призова индийските войници да се оттеглят от спорен регион в Хималаите

Индийското правителство обмисля изготвянето на доклад, който поставя нови условия за фирми, кандидатстващи за договори за пренос на електроенергия, като наклонява везните в полза на местните компании.

Според служител, участващ в изготвянето на доклада, който е поискал да не бъде назован, дружествата, които искат да инвестират в Индия, трябва да са работили там поне 10 години, да имат индийски граждани като висши ръководни кадри, а служителите на чуждестранната фирма трябва да са живели в Индия за определен период от време.

Макар че докладът не се отнася директно до Китай, официалното лице заявява, че препоръките имат за цел да възпрат Китай.

Представител на китайско предприятие, занимаващо се с износ на електроенергийно оборудване в Индия, заявява пред китайското издание Global Times, че индустрията на Индия отдавна се опитва да блокира чуждестранната конкуренция под претекст с проблеми на безопасността.

"Сега, когато китайско-индийските отношения стават все по-интензивни, старата мелодия отново е в сила, но всъщност е нереалистично да се забрани напълно сътрудничеството между Китай и Индия в областта на инвестициите в енергетиката. Индия ще плати огромна цена за това", съобщава китайското издание.