Индонезия премахна задължителната карантина за пристигащите в страната, информира Агенция Ройтерс. Това бе потвърдено от министърът на туризма, като знак за справяне с пандемията от COVID-19 в страната.

Решението, което влиза в сила незабавно, следва успешното прилагане на премахването на карантината този месец за посетители, ваксинирани срещу COVID-19 на островите Бали, Батам и Бинтан, заяви министър Сандиага Уно.

С по-контролирано справяне с пандемията, днес обявяваме, че политиката за липса на карантина е разширена в Индонезия", каза Сандиага. Той добави, че все още ще е необходим отрицателен тест за COVID-19.

Подобни ходове бяха предприети от Тайланд, Филипините, Виетнам, Камбоджа и напоследък Малайзия, тъй като страните се стремят да възстановят секторите за пътуване, които се сринаха под строги ограничения.

Министърът добави, че в близките дни ще има допълнителна информация по въпроса.

В Бали е в сила визова политика при пристигане, която обхваща 42 държави, с изключение за посетители от страни от Югоизточна Азия. Не стана ясно дали тези правила ще се прилагат извън Бали.

Висш министър миналата седмица каза, че визата при пристигане ще бъде разширена, за да включва столицата Джакарта и Сурабая.

Около 143 700 чуждестранни туристи са дошли в Индонезия през януари, което е с 13,6% повече от предишната година, въпреки че броят им е далеч под нивата преди пандемията, които обикновено са над 1 милион всеки месец.

Сандиага Уно добави още, че правителството все още не е преразгледало целта си за 1,8 милиона до 3,6 милиона посетители тази година, но каза, че е доста оптимистично настроен, че ще има възходяща изненада.

Малайзия отваря напълно границите си от април

Малайзия отваря напълно границите си от април

Всички пристигащи в страната, които са ваксинирани срещу COVID-19, няма да подлежат на задължителна карантина.