Институтът "Роберт Кох" е съставил списък на 15-те страни, от които се завръщат най-много хора, заразени с коронавирус. България е пета в тази класация, съобщава Дойче веле.

На много места в Германия свършиха летните ваканции на учениците и летовниците постепенно се завръщат от чужбина. Но сред тях има мнозина, които носят оттам не само хубавите си спомени, но и инфекции с коронавирус.

Институтът "Роберт Кох" е съставил списък на 15-те страни, от които се завръщат най-много хора, заразени с коронавирус. В тази класация са обхванати случаи от общо 4 седмици - между 13 юли и 9 август 2020 година.

Балканите и популярните туристически дестинации

В нея се съдържат държавите, които най-често са били споменавани от завръщащи се хора, дали положителен тест за коронавирус. Освен държавите от Западните Балкани, често са споменавани и страни, в които германските туристи обичат да почиват.

Все пак трябва да се подчертае, че не е напълно ясно дали въпросните пътници са се заразили с вируса именно в чужбина. Тъй като най-голям си остава броят на хората, които през същия период са се заразили в самата Германия.

Ето списъкът на "Роберт Кох":

  1. Косово

Косово оглавява класацията. Страната е била спомената от 1096 заразени с коронавирус хора, завърнали се в Германия. Там, също както и в повечето останали държави от Западните Балкани, броят на инфекциите в момента расте, затова германското външно министерство излезе с предупреждение за пътувания до региона.

  1. Tурция

Общо 501 случая на зараза, които вероятно са с източник Турция, са регистрирани във въпросния период. Макар да бе отменено предупреждението за пътувания до три туристически региона в Турция, съмненията, че ситуацията там е опасна, си остават. В началото на август турската Лекарска камара съобщи, че интензивните легла в клиниките на столицата Анкара са запълнени на 100%.

  1. Хърватия

Трета по брой на споменавания е Хърватия - друга популярна туристическа страна за германците. Официално предупреждение за пътувания дотам влиза в сила от понеделник (17.8), поради постоянно увеличаващите се зарази в страната.

  1. Сърбия

В тази балканска държава през последните месеци имаше яростни протести срещу мерките на сръбското правителство за ограничаване на пандемията. Официално предупреждение за пътувания до Сърбия обаче засега няма.

  1. България

Общо 166 пътници с положителен тест са споменали България като вероятен източник на заразата, съобщи "Роберт Кох". Предупреждение за пътувания засега са отправени само за три региона в България - Варна, Добрич и Благоевград.

Шеста в списъка е Босна и Херцеговина, следвана от Румъния, Полша, Испания, Македония, Албания, Нидерландия и Австрия. Последните две места в класацията се заемат от Франция и Украйна.

Редица издания припомнят и това, че като рисков регион или страна се определя онзи, в който броят на новите инфекции надминава 50 на 100 000 души. Такъв в момента е случаят с Босна и Херцеговина, Черна гора, Люксембург и части от Белгия, България, Испания и Румъния.

За завръщащите се от тези страни или райони от 8 август в Германия е въведено задължително изследване за коронавирус. На някои летища и ж.п.-гари са изградени пунктове за вземане на проби. Задължение на влизащите в страната от тези дестинации е да информират съответната здравна служба.