За да се оцени правилно епидемичната обстановка е необходимо да се отчита не само колко хора заразява един инфектиран с коронавируса, но и броят на положителните тестове и натоварването на болниците, призозават учени от института "Роберт Кох" в Берлин.

Според тях, засега няма нужда от повторно затягане на карантината в Германия, въпреки че че т. нар. коефициент на репродукция R в продължение на няколко дни беше над единица - т. е. един носител на вируса средно инфектира повече един човек.

По думите на заместник-директора на института Ларс Шаде, въпросният коефициент не е единственият решаващ фактор, който позволява да се оцени актуалното разпространение на коронавируса, предаде Дойче веле.

Ако се вземат предвид и други фактори - броят на положителните тестове и натоварването на здравните заведения, картината ще е по-реална.

В тази връзка експертите на "Роберт Кох" предлагат да се ползва видоизменен коефициент на репродукция R, който да отчита разпространението на вируса, но да не се влияе от данните за малки локални взривове на епидемията.

Шаде напомня за масовите случаи на заразяване с коронавирус в месокомбинат в Северен Рейн-Вестфалия. Подобни данни значително могат да повлияят на коефициента на репродукция в един определен район.

Мерки за ново затягане на карантината, според него, следва да се приемат, само ако R остане на ниво от 1,2 до 1,3 за продължителен период от време.

Специалистът отново призова да се спазват строги мерки за хигиена. "Вирусът не е изчезнал", подчерта Шаде, добавяйки обаче, че опасността от зараза вече е значително по-ниска, отколкото преди четири седмици.