Все по-често хората се заразяват с коронавирус дома си, в детските ясли, училищата и на работните места. Броят на заразените нараства във всички възрастови групи, но особено осезаемо е това при децата и младежите, показват данните на института "Роберт Кох", цитирани от Дойче веле.

Статистиката показва, че мястото, на което най-често се стига до предаване на болестта, са частните домакинства.

Детските заведения са отговорни за 11 процента от всички заразявания. Това нарастване от пет пъти в сравнение с предишната вълна на пандемията.

В домовете за възрастни хора в Германия, където голяма част от обитателите вече са ваксинирани, новите инфекции сериозно намаляват. Броят на заразените в болници също спада.

"В момента сме свидетели на развитие, при което дори малките деца се разболяват. Това трябва да се вземе насериозно", предупреди министърката на семейството Франциска Гифай при посещение на детска ясла в Берлин.

"Искаме чрез една добра стратегия за ваксинация, която включва възпитателите в детските ясли, и чрез целенасочено тестване да увеличим защитата и в тях", допълва тя.

Според нея е възможно децата също да бъдат тествани - с помощта на съответните декларации.

"Ако не искаме да затворим детските заведения, трябва да ги защитим", подчерта и здравният министър Йенс Шпан.

В Германия случаите на коронавирус сред децата до 15 г. са се удвоили за месец

В Германия случаите на коронавирус сред децата до 15 г. са се удвоили за месец

Особено бързо е нарастването в групата до 5 г...

При децата до 14 години 7-дневната заболеваемост се е удвоила само в рамките на месец, съобщават още от "Роберт Кох". Все повече огнища на заразяване има в детските заведения. Подобно развитие беше отчетено и в училищата при тяхното отваряне.

От "Роберт Кох" препоръчват разделянето на учениците на малки групи и силно ограничаване на контактите в тях. Експертите съветват също така да се редуват дистанционни с присъствени занятия, както и да се разделят учениците по възрастови групи, като за по-големите е препоръчително да учат от вкъщи.

Отчита се и нарастване на заболяванията на работното място - те са били 4-5 процента през декември, днес са около 13 процента.

Според "Роберт Кох", общественият транспорт също е едно от местата с висок риск от разпространяване на вируса. Но там проследяването е трудно.

"Клъстърови ситуации сред анонимни групи от хора (например в обществения транспорт, кино или театър) са много по-трудни за проследяване от здравните власти от тези в неанонимните групи от хора (семейни тържества, училищни класове и т.н.)." - се казва в публикация на сайта на "Роберт Кох".

Така повечето случаи на предаване на вируса остават непроследени. Според данните на експертите, в Германия в 89 процента от случаите не може да се определи с точност къде е станало заразяването.