Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция сред децата и младежите до 15 години в Германия се е удвоил през последните четири седмици, съобщава Дойче веле.

Според наблюденията на учените от института "Роберт Кох", именно децата играят все по-сериозна роля за разпространението на заразата.

Особено бързо са нараснали инфекциите във възрастовата група на децата до пет години, твърдят учените. Сериозни взривове на зараза са забелязани в детските градини, а сходна тенденция се наблюдава и след отварянето на училищата. Данните показват, че основна роля в това отношение играе по-прилепчивата британска мутация B.1.1.7.

Лотар Вилер, ръководител на института "Роберт Кох", посочва, че рязкото нарастване на случаите във възрастовата група до 15 години не се дължи само на повишения брой тестове, които се правят в училищата и детските градини, а основно на бързото разпространение на британската мутация.

Проф. Петрана Чакърова: Все повече деца са с тежки COVID-пневмонии

Проф. Петрана Чакърова: Все повече деца са с тежки COVID-пневмонии

Долната възрастова граница пада...

Затова все повече специалисти настояват децата и младежите също да бъдат ваксинирани. Според експертите, това би могло да се окаже важен фактор за ограничаването на пандемията, тъй като именно децата имат голям брой контакти. Но засега само препаратът на BioNtech/Pfizer е допусната за младежи над 16 години. Всички останали ваксини са разрешени за лица над 18-годишна възраст.

В момента от BioNTech/Pfizer тестват сигурността на разработената от тях ваксина върху 2200 души на възраст между 12 и 16 години. Преди броени дни започна и друго проучване с деца от шест месеца до 11 години. Първите резултати от тези изследвания ще бъдат представени пред американските контролни органи до юни тази година. Целта е от началото на идната година да станат възможни имунизациите на деца с допуснатите вече препарати.

Pfizer тества COVID ваксини на деца

Pfizer тества COVID ваксини на деца

Деца на възраст от 6 месеца до 12 години вече са получили първа доза

Американският производител Moderna се включи в клиничните изпитания през март. Ваксината на тази компания се тества на 6750 здрави деца на възраст между шест месеца и 11 години. В друго нейно изследване участват 3000 доброволци между 12 и 17 години. Moderna смята да представи първите си резултати още преди лятото.

Британско-шведският производител AstraZeneca също очаква резултати до лятото на 2021 г. Тестовете започнаха през февруари - върху 300 доброволци на възраст между 6 и 17 години.

И четвъртата допусната в ЕС ваксина срещу коронавирус - тази на американската фирма Johnson & Johnson, от няколко месеца се тества върху деца над 12-годишна възраст. Засега обаче не са представени резултати.

Председателят на Постоянната ваксинационна комисия в Германия Томас Мертенс смята, че до края на годината ще има ваксина и за деца. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан се надява това да стане факт дори още през лятото.