Интегрирана Европа е едно от най-големите икономически и политически постижения на новото време. Но на него не трябва да се гледа като на даденост. Ясно е, че проектът за европейска интеграция е изложен сега на изпитание повече от когато и да е било.

Това заяви американският президент Барак Обама в интервю за испанския вестник "Паис".

Според него миграционният поток в Европа е породило ново внимание върху европейските гранични политики и върху способността на страните от ЕС да работят заедно, за да решават заедно общите проблеми.

Той поясни, че слабият икономически растеж е оставил много европейци, особено млади хора, без работа и недоволни.

Във всички наши страни много хора се чувстват ощетени от глобализацията, изтъкна той.

По отношение на световните заплахи Обама е убеден, че лидерството на САЩ е необходимо за сигурността и просперитета на света.

Вчера вечерта американският президент пристигна на еднодневна визита в Мадрид – първото му посещение в Испания като президент на САЩ.  Обама трябваше да остане два дни в Испания след срещата на върха на НАТО във Варшава, но Белият дом реши да съкрати посещението с един ден (трябваше да разгледа забележителности в Севилия и да се срещне с испански граждани) заради стрелбата в Далас, при която бяха убити петима полицаи. Той ще посети американския град.

В Испания Обама ще се срещне с крал Фелипе VI и с действащия премиер Мариано Рахой. Също така ще говори пред войници във военноморската база „Рота” преди да потегли за САЩ в неделя вечерта.

Пред „Паис” американският президент нарече Испания „незаменим европейски партньор”.

Испания е силен съюзник на НАТО. Благодарни сме, че много десетилетия Испания приема американски войници и че сме големи търговски партньори. Заради това САЩ са сериозно ангажирани да поддържат отношения със силна и обединена Испания”, изтъкна той.