Иракските власти искат създаването на нов лагер за задържане, чиято цел е да изолират около 30 000 иракчани, които са били заловени в територии, освободени от Ислямска държава в Сирия в края на март, съобщиха световните информационни агенции.

Според източници на властите, основните цели са съображения за сигурност, но и да запазят тези хора живи. Ако се върнат в своите райони, ще бъдат изложен и на риск от нападение за отмъщение от хора, които са загубили роднини. 

Повечето от завърналите се лица са жени и деца. Длъжностните лица, някои от Министерството на миграцията и разселването, казват, че би било рисковано да ги изпратят в различни лагери за разселване, които вече работят в Ирак.

Хуманитарните групи изразиха сериозна загриженост относно преместването на всички задържани в един масов център, предупреждавайки, че подобна изолация може не само да ограничи шансовете им да се реинтегрират в иракското общество, но и да увеличи тяхната радикализация.

През последните месеци Багдад преговаря за споразумение за репатриране на цивилните, които сега са под контрола на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, в лагер в Северна Сирия. Заловените иракчани, които са класифицирани като бойци, са в отделни центрове за задържане в Сирия и Ирак.

Ирак приема 20 000 свои граждани от Сирия

Ирак приема 20 000 свои граждани от Сирия

Сред приетите са жени и деца, както и малък брой бойци

Според Ирак, около 20 000 иракски граждани доброволно са се завърнали от Сирия.

Във вторник норвежкият Съвет за бежанците предупреди, че около 45 000 деца, родени в териториите, контролирани от "Ислямска държава", които вече са настанени в различни лагери за разселване в Ирак, нямат документи и могат да се сблъскат с пълно изключване от иракското общество, включително да им бъде забранено да посещават училище или отказан достъпът до здравеопазване.

Докато достигат зряла възраст, тези деца рискуват да бъдат лишени от правата на иракските граждани.