Иракските сили щурмуват контролирания от ДАЕШ ("Ислямска държава") Стар град в Мосул. Надеждите са това да е последното настъпление от продължаващата вече 9 месеца кампания за превземането на последния бастион на групировката в Ирак, съобщава Ройтерс.

Историческият квартал е последното укрепление на джихадистите в града.

Битката се води къща за къща в гъсто населения квартал.

Около 100 000 цивилни остават в капан. Има недостиг на храна, вода и медикаменти, а също така е ограничен достъпът до лечебни заведения, алармира ООН.

Генерал-лейтенант Абдул Гани ал Асади, командир на елитните части за борба с тероризма, които представляват острието на иракските сили, заяви, че "това е последната глава" от офанзивата за превземането на Мосул.

Водената от САЩ международна коалиция пък предоставя въздушна подкрепа.

Първоначално иракското правителство се надяваше да превземе Мосул до края на 2016 г., но операцията се забави, тъй като екстремистите използват цивилните като щит. Също така терористите използват коли бомби, други взривни устройства, атентатори самоубийци, снайперисти и миномети срещу войниците.

Стотици цивилни са убити до фронтовата линия през последните три седмици, докато се опитват да напуснат Стария град. Иракските сили не успяха напълно да подсигурят коридори за евакуация.