Иран екзекутира четирима души, обвинени в работа за израелските разузнавателни служби, съобщава "Франс прес".

Страната изпълни смъртно наказание четири дни, след като Върховният съд на ислямската република потвърди присъдите за "тяхното сътрудничество с разузнаването на ционисткия режим (Израел) и за отвличане".

Нямаше възможност за обжалване на съдебното решение.

Други трима обвиняеми бяха осъдени на между 5 и 10 години затвор за престъпления срещу сигурността на страната, съучастие в отвличане и притежание на оръжие, съобщава се на уебсайта на съдебната власт.

Иран и Израел са въвлечени в продължаваща от години война в сянка. Ислямската република обвинява Израел в извършване на саботажи срещу нейни ядрени обекти и убийства, включително на учени.

ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран

ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран

Новата мисия на ООН се създава в подкрепа на жените в Иран

На 22 май Ислямският революционен гвардейски корпус съобщи, че е арестувал членове на "мрежа, действаща под ръководството на израелската разузнавателна служба".

"Тези хора са извършили кражба, унищожаване на лична и обществена собственост, отвличане и принуждаване към даване на фалшиви самопризнания", съобщиха тогава от гвардията.

В края на юли Иран съобщи за допълнителни арести на няколко души, за които се предполага, че са свързани с израелската разузнавателна служба Мосад. Сред тях са предполагаеми членове на забранена кюрдска бунтовническа група, планирала да атакува "чувствителни сайтове".

Израел вече вижда не протести, а народен бунт в Иран

Израел вече вижда не протести, а народен бунт в Иран

Все още обаче нямало реална опасност за режима

Екзекуциите идват в момент на повишено напрежение в Иран след повече от два месеца на протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

Повече от 300 души бяха убити при безредиците, включително десетки членове на силите за сигурност, съобщи в понеделник ирански генерал.

Хиляди са арестувани за размириците, като сред тях има и около 40 чужденци.

Иран обвинява своя заклет враг Съединените щати и техните съюзници, включително Великобритания, Израел и кюрдски групировки, базирани извън страната, в подклаждането на уличното насилие, което правителството нарича "бунтове".

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Правели се планове за унищожение и разпад на ислямската република