Президентът на Иран Хасан Рохани започна първата си официална обиколка в Европа с посещение в Италия, съобщават „Франс прес” и Ройтерс.

По време на тура се очаква Иран да подпише споразумения за милиарди долари с европейски правителства с цел модернизиране на икономиката на Ислямската република след години на изолация.

Рохани, който ще прекара два дни в Рим преди да отлети за Париж в сряда, е придружаван от делегация от над 120 ирански представители, включително бизнес лидери и министри.

Очаква се по време на разговорите на високо ниво акцентът да падне върху търговските връзки.

Официални представители в Рим обявиха, че италиански компании ще подпишат споразумения с Иран на стойност до 17 милиарда евро през следващите дни. Те ще бъдат предимно в енергийния сектор и стоманената индустрия.

В Италия Рохани ще се срещне с премиера Матео Ренци, президента на Италия Серджо Матарела, папа Франциск и местни бизнесмени. За последно иранският президент Мохамад Катами посети Ватикана през 1999 година. Очаква се Франциск да призове Рохани да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад и да пристъпи към подобряване на отношенията със Саудитска Арабия.

Сред готвените споразумения е и контракт за тръбопровод за петролни услуги на групата Saipem, каза източник, запознат със ситуацията. Според него договорът ще е за 4-5 милиарда долара.

Италианската стоманена компания Danieli ще подпише търговски споразумения за 5,7 милиарда долара с Иран, разкри говорител на компанията. Тези споразумения ще включват съвместно предприятие, Persian Metallics, с други международни инвеститори, което ще е за 2 милиарда долара.

Запланувано е Рохани да говори на икономически форум.

От 2012 година търговският обмен между Иран и Италия се сви от 7 милиарда евро до 1,2 милиарда евро на година.

За четвъртък е запланувана среща на иранския президент с френския държавен глава Франсоа Оланд в Париж.

Това е много важно посещение. Време е да отворим нова страница, да отворим вратата за сътрудничество между нашите страни в различни области, каза високопоставен ирански представител.

Иран купува 114 самолета Airbus, иска и 100 Boeing

Иран купува 114 самолета Airbus, иска и 100 Boeing

Европейските власти забраниха на иранските самолети да летят заради безопасност

Обаче Рохани може да чуе и критики по адрес на спазването на човешките права в Иран. За четвъртък е запланувана голяма демонстрация в Париж във връзка с човешките права в Ислямската република.

Вчера стана ясно, че Ислямската република ще купи повече от 160 европейски пътнически самолета, предимно от Airbus.